14-дневната карантина при пътуване остава само за 8 държави от ЕС, вижте кои (видео)

OFFNews Последна промяна на 29 май 2020 в 08:23 11372 1

На база на данните от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, решението е да премахнем 14-дневната карантина при пътуване в ЕС, Сърбия и Северна Македония, съобщи на брифинг на оперативния щаб доц. Ангел Кунчев.

В 8 страни с най-висока заболяемост през последната седмица ограниченията остават. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия.

Втора седмица Швеция е водеща в света по заболеваемост, съобщи главният държавен здравен инспектор. Вчера новите случаи са 629, а починалите през последните 24 часа са 46. В сравнимата с нея Дания новите случаи са 42, а починалите са трима.

Три балкански страни през вчерашния ден имат под 10 случая - Хърватска с 1, Гърция с 3 и България с 8. В Северна Македония са 38, в Албания - 26, в Босна и Херцеговина - 27, в Сърбия - 25, в Румъния - 197 и Турция с 1182 нови случая.

Разпространението на COVID-19 в България и Балканския регион върви към стабилно намаляване, което ще ни даде възможност вероятно в първата половина на юни да препоръчаме на здравното министерство допълнително охлабване на мерките, особено в рамките на ЕС, където очаквам средата на идния месец да има пълно отваряне на границите и свободно движение на хората, обобщи доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови