1200 балона полетяха над София в памет на починалите от рак на гърдата

Александра Маркарян 29 октомври 2013 в 16:09 2587 0

1200 розови балона полетяха над София
1200 розови балона полетяха над София

1200 розови балона с хелий бяха пуснати в центъра на София в памет на българките, които умират всяка година от рак на гърдата.

Целта на акцията е да се насочи вниманието към необходимостта от ранна диагностика на заболяването и е своеобразен знак на съпричастност с близките на починалите.

Всяка година от рак на гърдата в България умират около 1200 жени. Затова днес пускаме 1200 балона с надеждата, че ще привлечем вниманието на всички жени и ще ги накараме да се изследват своевременно, заяви директорът на Първа АГ болница д-р Иван Костов.

Акцията е част от инициативите, с които Първа АГ болница, Военномедицинска акдемия и болница „Св. Марина“ във Варна отбелязват Световния месец заборба с рака на гърдата.

Над 1000 жени са се възползвали от безплатни консултации при мамолог, организирани в рамките на кампанията. Освен безплатни прегледи, бяха организирани още безплатни консултации с психолог за жени с рак на гърдата и за техни близки, както и училище за бременни жени и млади майки за самонаблюдение и установяване на симптоми на рак на гърдата.

Инициативата беше много успешна. Важно е да се осигурява и в бъдеще безплатна психологическа помощ на жените с рак на гърдата и за техните близки, защото това заболяване засяга не само жените, но и техните семейства, посочи психотерапевтът на Първа АГ болница Ирина Димова.

Акцията по пускането на 1200 розови балона бе подкрепена от OFFNews. Акцията подкрепиха още телевизионната водеща Нана, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), „Рош“, „Новартис“, „Астра Зенека“, Нова телевизия и интернет портала „Мама, татко и аз“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови