Лекари осъществиха телемост по време на операция на рак на гърдата

Вероника Шербанова 29 юли 2013 в 15:39 4544 1

Телемост между Първа АГ болница и Университетската болница
Телемост между Първа АГ болница и Университетската болница "Св. Марина" във Варна

Лекари от Първа АГ болница „Св. София“ осъществиха телемост с Университетска болница „Св. Марина“ във Варна за консултация по време на операция на рак на гърдата.

Телемостът е част от уникалния за България проект за изграждане на непрекъсната комуникация с пренос на данни за консултация от разстояние в реално време. Освен двете болници в проекта като партньор участва и Военномедицинска академия.

Телемостовете ще позволят навременни консултации с водещи български специалисти, независимо в коя точка на България се намират, обясни директорът на Първа АГ болница д-р Иван Костов.

По време на примерния телемост водещи хирурзи и специалисти по патология от трите болници проследиха операция за отстраняване на карцином на гърдата на 41-годишна жена. Интервенцията беше извършена от д-р Евгений Василев от болница „Св. София“, а консултант в реално време беше проф. Радослав Радев, гръден хирург във варненската болница „Св. Марина“ и декан на Факултета по медицина към Медицински университет – Варна, и началника на Клиниката по гръдна хирургия към ВМА полк. доц. Деян Йорданов.

Към екипа на консултантите се включиха и патологът от варненската болница д-р Иван Красналиев и патологът от ВМА д-р Албена Факирова.

Имайки предвид липсата на достатъчно специалисти по патология в България, новите технологии, с които вече разполагаме, ни дават възможност да оказваме навременна консултация, заяви д-р Иван Костов.

По думите му новият проект ще позволи и наблюдението на операции с цел обучение и ще оптимизира времето за планиране на операции.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови