10% от родените през 2012 г. деца са недоносени

Вероника Шербанова 06 юни 2013 в 17:52 2180 0

Недоносени бебета
Недоносени бебета

Близо 10% от бебетата, родени през миналата година, са били недоносени. Това заяви националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева.

Родените през миналата година недоносени бебета са 6124, като близо 1800 от тях са били с тегло под 1800 грама. При всички тях се е наложило интензивно лечение, посочи Георгиева.

Голяма част от тези бебета имат вродени аномалии, което налага транспортирането им до София, където могат да получат специализирано лечение. Пътуването до столицата обаче е трудно и рисковано, защото липсват напълно оборудвани реанимобили. Цената само на транспортния кувьоз е около 100 000 лева, обясни националният консултант по неонатология.

По думите ù предстои да бъде изработена програма за организацията на транспорта на недоносените бебета, както и да бъде приет стандартът за неонатология.

Друг голям проблем в областта на неонатологията е недостатъчният брой на неонатолозите и работещите в тези отделения медицински сестри и акушерки, като дори се налага лекарите да работят на две места, за да компенсират липсата на кадри. Постоянно намаляват и младите лекари, които специализират в тази област, допълни доц. Георгиева.

Основната причина за това са ниските заплати за работа, която е отговорна и крие много рискове, каза тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews