РБ "дава кураж" на ГЕРБ за дясноцентристки кабинет

ОFFNews 27 октомври 2014 в 15:32 4107 6

Реформаторският блок дава кураж на ГЕРБ за съставяне на дясноцентристки кабинет, обяви от трибуната на парламента съпредседателят на Блока Меглена Кунева.

От думите на двамата съпредседатели - Радан Кънев и Кунева - стана ясно, че Реформаторите не подкрепят идеята за правителство на малцинството, тъй като според тях то ще бъде третото поред, което няма да изкара мандата си. 

Радан Кънев очерта три основни задачи пред Реформаторите. Първо, възстановяване на доверието в парламента и парламентаризма; второ, започване на важни реформи, в т.ч. на съдебната система. Трето, съставяне на "отговорно и смело правителство" с ясна законодателна рамка и правила.

"Едва за втори път толкова голям процент от гласувалите са представени в Народното събрание. Както и за първи път над 50% не са упражнили вота си", посочи още Кънев.

Той заяви готовност за участие в съставяне на правителство "според волята на българския народ, но не и правителство на всички. Ще направим всеки компромис освен с нашия възглед за начало на съдебна реформа и борба с корупцията и недопускане на нарушаване на човешките права. Няма да допуснем зад Хартата за човешките права да се опъва чадър над корупцията в правосъдието", добави десният лидер.

Реформаторите призовават и за постигане на съгласие за нова Конституция, стана ясно от думите на Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови