Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Орешарски обвини търговските вериги в ДДС измами

Милен Енчев 11 февруари 2014 в 17:48 4245 4

Търговските вериги доведоха до модернизация на търговията в България, но в същото време имат практики, които ни смущават: нееднаквото третиране на местни и чужди производители. Това каза днес премиерът Пламен Орешарски на форума „Правителство – Бизнес“, организиран от кабинета.

Изказването на Орешарски бе в отговор на забележка от Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия (обединяващо големите търговски вериги в страната), че веригите са подложени на серия атаки от изпълнителната и законодателната власт.

Защо големите търговски вериги купуват масово от местни търговци за заобикаляне на ДДС, запита премиерът. „Къде е мястото на едноличения търговец между две мултинационални компании“, добави той (от години има сигнали, че малки фирми – еднодневки внасят стоки на едро от различни европейски страни и преди да платят ДДС, продават стоката на местните вериги, след което обявяват фалит; тази практика е начин веригите да подбиват цените на местните производители – бел.ред.).

Големите търговски вериги никога не вписват годишните си отчети в Агенцията по вписванията и плащат такси (глоби – бел.ред.), упрекна ги и вицепремиерът Даниела Бобева. Защо веригите спазват закона в собствените си страни, а тук – не, запита тя.

Въпреки подозренията за източване на ДДС и подбиване на българските производители, все още няма доказани злоупотреби, посочи на брифинг министърът на финансите Петър Чобанов. Продължават проверките на търговски вериги за злоупотребите, каза министърът на финансите Петър Чобанов на брифинг, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Във връзка с примера, който даде премиерът за източване на ДДС от търговските вериги, проверките продължават. При наличие на конкретни резултати, медиите ще бъдат запознати. Големите търговски вериги са голямо поле, в което не става въпрос за излишни регулации, а да се въведе нормален порядък. Ако говорим за регулация, да попитаме самите вериги, наложили ли са те някакви регулации за административна тежест на българските производители, които комуникират с тях”, каза още Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!