Европарламентът прие резолюция срещу изграждането на „Южен поток”

OFFNews 17 април 2014 в 14:39 8945 36

Европейският парламент одобри резолюция, в която се обявява срещу реализацията на газопровода „Южен поток”, предаде БНР. Резолюцията по същество е за руския натиск върху Украйна и мерките, които трябва да предприеме Евросъюзът. С нея Европарламентът призовава за разширяване на индивидуалните санкции към високопоставени руски представители, както и за готовност за незабавно въвеждане на общи икономически санкции, в това число за мерки срещу руски компании и техните дъщерни дружества в ЕС, особено в енергийния сектор.

Заради резервите на европейската левица към текста, касаещ „Южен поток”, той бе подложен на отделно гласуване и получи одобрението на огромно мнозинство от депутатите. Резолюцията няма законодателен, а препоръчителен характер, коментира след гласуването Илияна Йотова от Партията на европейските социалисти. По думите й, тя вероятно ще бъде използвана предизборно.

Андрей Ковачев от групата на Европейската народна партия - водещата при оформянето на документа, посочи, че ГЕРБ е „за” „Южен поток”, стига проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство.

Междувременно на пресконференция в София министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че правителството ще настоява за реализиране на проекта, защото той е от национален интерес. На въпрос какво се случва с тръбите на газопровода, положени тържествено в монтанското с. Пишурка, но демонтирани, Стойнев отвърна, че е нормално при настоящата ситуация те да се приберат на склад. Намерението ни е строителството да започне още тази година, добави той.

По повод резолюцията на ЕП Стойнев заяви, че Европа трябва да отчита негативните ефекти от санкциите срещу Русия за всяка отделна икономика. За по-отдалечени от Русия страни като Испания и Португалия ефект няма да има, но за България ефектът ще е много негативен – на първо място България няма сигурност за доставките на газ, каза той. „Аз също искам да внасям газ от Норвегия или Алжир, но трябва да защитаваме националните си интереси“, каза Стойнев.

Според Стойнев въпросът се политизира, „понеже и Европа влиза в кампания и потокът трябва да бъде жертван“. „Ами защо тогава не прекъснем доставките през Северен поток?“. „Ние като чуем нещо от Европа, за да сервилничим, сме готови да отстъпим от националния си интерес“, добави пламенно министърът. Той се зарече, че всичко казано пред журналистите днес ще заяви и на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Ферхойген на предстоящите си срещи с него.

Ако ЕНП спечели евроизборите, може „Южен поток“ да бъде спрян, продължи Стойнев. И добави, че по оценки на правителството, ако тази година започне строежът на газопровода, българската икономика ще отбележи годишен ръст от над 2%. Русия е стратегически партньор на България, на второ място по стокообмен със страната, за пореден път заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!