Полицаите на ротационен принцип за изборите

25 март 2013 в 13:37 2053 0

Полиция СНИМКА: АРХИВ
Полиция СНИМКА: АРХИВ

Полицаите да дежурят на ротационен принцип по време на изборите предложи в понеделник премиерът Марин Райков, който откри в Хисаря първото за годината национално съвещание на МВР.

Премиерът е препоръчал ротацията на полицейските сили, за успокоение на гражданите там, където има съмнения, че полицията може да влияе на изборния процес. Премиерът уточни, че при въвеждането на този ротационен принцип няма да става въпрос за ръководството на съответните дирекции.

В същото време Райков заяви, че няма да има политическа чистка във Вътрешното министерство. Коментарът на премиера идва в отговор на смените на директорите на няколко ОДМВР в страната от вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов. Както премиерът, така и новият вътрешен министър Петя Първанова, са категорични, че в МВР няма да бъдат правени никакви промени в състава именно, за бързото и по-добро организиране на изборите. "Мотиви да се вземат главите на този и онзи не могат да бъдат приемани по друг начин, освен като опит за намеса в работата на тази система", поясни премиерът

Райков напомни, че служителите на МВР са деполитизирани и подчерта, че разчита изцяло на техния професионализъм.

"Вие показахте по време на протестите едно безупречно поведение и аз искам да ви изкажа своята искрена благодарност. Искам да изкажа своята благодарност на тези български полицаи, които успяха с умереност, с присъствие на духа да излязат по достоен начин от едно, наистина, не малко изпитание", каза още министър-председателят.

МВР има ясна и категорична оперативна готовност да противодейства на действия, които могат да опорочат изборния процес, каза още Райков.

Другото предложение на служебния премиер е било полицейските шефове да комуникират активно с Районните избирателни комисии (РИК) и с всички, които имат пряко отношение към изборния процес, като по този начин се идентифицират тези среди, които биха били склонни да се занимават с търговия на гласове. "Отправих апел много активно да се работи от сега за превенция, която е ключовата дума за да се предотвратят нарушенията. Искаме да отправим ясен сигнал, че МВР ще следи за едно демократично и прозрачно провеждане на изборите", допълни Райков и уточни.

Във връзка със сигурността и прозрачността на изборния процес, главният секретар на МВР, главен комисар Калин Георгиев подчерта, че СРС-та няма да се използват по оперативни дела, а само при досъдебни производства под ръководството на прокуратурата. Има достатъчно други методи, които можем да използваме за събиране на факти и доказателства, когато става въпрос за купуване на гласове, подчерта Калин Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови