Американските войски да напуснат Филипините, поиска президентът

ОFFNews 26 октомври 2016 в 18:21 9086 2

Президентът на Филипините.

Президентът на Филипините - Родриго Дутерте, заяви, че желае до 2 години войските на САЩ да напуснат страната му, съобщи "Ройтерс".

„Нямам нужда от оръжията. Не искам ракети, разположени в моята страна. Не искам да имам летища, които да посрещат атентатори“, каза той в Япония по време на тридневната си визита.

Той отбеляза, че САЩ контролира Филипините като колония от половин век насам и е време това да спре, като родината му ще оцелее и без помощта на Америка.

Бившият президент на страната подписа с Вашингтон през 2014 г. споразумение, което върна американските войници, които бяха изгонени през 90-те години на миналия век. Това е поредна закана от страна на Дутере спрямо Белия дом през последните месеци.

По време на посещението си в Япония той обясни, че подкрепя претенциите на острова към Южнокитайско море и ще застане срещу окупацията на китайските сили в региона. Изказването му дойде като успокоение, след като преди броени дни той посети и Китай.

"Бях на визита в Китай, но ви уверявам, че беше по икономически причини, не сме говорили по военни въпроси. Не сме споменавали съюзи", каза той. 

В последно време Япония търси по-близки военни и външнополитически връзки със САЩ и други азиатски страни, за да контрира нарастващите военна сила и претенции на Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови