ГЕРБ и Патриотите искат военно обучение в училище и МВР във всяко село

OFFNews 13 април 2017 в 13:19 4787 0

ГЕРБ и Патриотите искат военно обучение в училище и МВР във всяко село

Въвеждане на военно обучение в училище, разширяване на възможностите за доброволна военна служба и полицай във всяко село са сред акцентите в главите "Сигурност" и "Отбрана" в управленската програма, която подписаха ГЕРБ и Обединените патриоти днес.

Идеята за полицай във всяко село беше лансирана в последните дни на кабинета "Борисов 2". Двете политически формации са се обединили около идеята за отделяне на повече ресурс за армията, която да увеличи присъствието си на границата и повишаване на полицейското присъствие в малките населени места. 

По отношение на миграционната политика ще бъдат взети мерки "за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци". 

Посочено е ефективно противодействие на тероризъма, организирана престъпност и корупция и е поставена за цел изработване на ефикасни програми за превенция на радикализацията и екстремизма.

За малките населени места е предвидено:

Териториално преразпределяне на кадровия ресурс с цел увеличаване на униформения полицейски състав в малките и средно големите населени места. Приемане на нов закон за частната охранителна дейност, който да подобри взаимодействието между полицейските и частни структури за противодействие на конвенционалната престъпност.

Ще бъде приет нов закон за доброволчеството, който следва да регламентира отношенията между доброволците и органите на централна и местна власт при преодоляването на последствията от бедствия, аварии и опазване на общественият ред.

Ще бъдат изградени полицейски офиси за обслужване на гражданите в ОДМВР и във всички РУП с цел бързо обслужване на гражданите, предоставяне на електронни услуги и издаване на всички служебни документи.

Двете партии ще работят за увеличаване на разходите за отбрана и достигане на ниво от 2% от БВП в края на управленския мандат до 2012 г.

Ще се търсят възможности за попълване на резерва на въоръжените сили и подобряване на мобилизационните способности на страната, както и ще се работи за изграждане на силна армия чрез ускорено развитие на въоръжените сили. 

Участието на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции ще бъде разширено особено що се отнася до изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването, включително и с използване на средства от Европейския план за отбрана.

Предвидено е и разширяване на участието на Въоръжените сили за по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата и противодействието на тероризма в съответствие с промените в ЗОВС на РБ и новия Закон за противодействие на тероризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови