МВР заложи на палки и белезници за борба с битовата престъпност

Юлиан Христов 25 януари 2017 в 15:25 6273 2

МВР заложи на палки и белезници за борба с битовата престъпност

Снимка БГНЕС, архив

Пенсионирани военни и полицаи, които ще се включат в инициативата на правителството в оставка "полицай във всяко село", ще демонстрират респект с гумени палки и белезници. Това е уредено в новата наредба "за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на Министерството на вътрешните работи", която беше публикувана за обществено обсъждане.

Т. нар. "сътрудници по охрана" бяха въведени с последните промени в Закона за МВР, като намеренията на правителството бяха те да се включат освен в охраната на границата, но и в борбата с битовата престъпност. Още в текстовете на закона е посочено, че в условията на абсолютна необходимост сътрудниците по охрана ще могат да ползват белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори. В същото време по силата на закона като помощно средство са описани и халосните патрони, патроните с гумени, пластмасови и шокови куршуми. Те обаче няма да са позволени за носене и употреба от сътрудниците по охрана. Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова пък потвърди, че те ще носят оръжие, но няма да имат право да го ползват. Към този момент не са ясни мотивите за подобно решение. 

Друга недомислица, която прави идеята за "селските полицаи" неефективна, е и противоречието с нормата на чл. 14 от закона, според която охранителната дейност, патрулирането, опазването на обществения ред, включително и "териториално обслужване на населението", могат да се извършват от полицейски органи, каквито сътрудниците не са. В този случай не е ясно какви точно са правомощията на тези охранители, като не са заложени и критерии, на които те трябва да отговарят, за да бъдат назначени.

От друга страна недостигът от полицейски служители е близо 3000 души. Вместо това, ръководството на МВР е избрало по-евтиния, но и неефективен вариант за назначаване на 1400 души по трудово правоотношение, които ще вършат работата на полицаите. Вместо това правителството реши, че е по-целесъобразно да бъдат платени 7 млн. лв. за обезпечаването на полицията с нови патрулни автомобили и за назначаването на пенсионирани служители на МВР и Министерството на отбраната, с което ще бъде повторен неуспешния експеримент при правителството на Пламен Орешарски, когато за борба с битовата престъпност по социални програми бяха заети пенсионирани служители. Ефектът от противодействието на битовата престъпност тогава беше нулев. Това беше отчетено и от настоящия вътрешен министър Румяна Бъчварова, според която: "Акциите не са достатъчни за справяне с битовата престъпност. Ние имаме нужда от постоянни, систематични мерки. Това е, което обсъждаме в момента. Една акция не достатъчна. В един регион това може да се окаже ефективна мярка, в друго населено място – не". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

25.01 2017 в 15:42

Битовата престъпност се бори точно така - бой, иебань и музиката вече според зависи. Тва е битова, не организирана престъпност. Хвани един индобългарин в крачка, с открадната пръскача... чекай че стана рима чак... та хвани един такъв сложи му белезниците и го бъхтай дока останеш без дъх, пий после една ракия и пак същата процедура. Ако е местен после ще те обикаля отдалече, ако е гастрольор нема да припари повече.
Проверено е.
 
X

Да помогнем на украинските деца!