Нов успех за отбора по право на Софийския университет

offnews 06 май 2016 в 22:08 9461 0

Отборът на Софийския университет за втора поредна година стигна до финала на състезанието, а негов представител взе наградата за най-добър оратор.

Пореден голям успех в областта на правото на ЕС завоюва Софийският университет “Св. Климент Охридски”.

Навръх Великден отборът спечели второ място на престижното международно състезание “Central and Eastern European Moot Court”, провело се от 29 април до 2 май в Братислава, Словакия. Изцяло дамският отбор в състав Цветелина Байрактарова, Ани Станчева, Мария Капари и Радослава Иванова под ръководството на треньорките Стиляна Иванова и Александра Ковачева достигна до финала измежду 18 отбора от 10 държави от Централна и Източна Европа. Участието на отбора бе подпомогнато от декана на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов.

В крайна сметка нашите момичета загубиха оспорвания финал от представителите на чешкия „Чарлз Юнивърсити“ от Прага. Най-голямата индивидуална награда също бе спечелена от България - Цветелина Байрактарова стана най-добър оратор. Тя ще има възможността да направи стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург при един от най-уважаваните генерални адвокати - британката Елинор Шарпстън, която от години председателства панела от съдии на състезанието.

Тази година България бе представена на състезанието от рекорден брой отбори, като участие взеха представители от общо три университета. Отличен дебют направи отборът на Югозападния университет „Неофит Рилски“, който зае девето място и също спечели индивидуално ораторско отличие – за Калин Димитров. Отборът на УНСС се класира 14-и.

Още при дебюта си, представителите на Югозападния университет записаха добро класиране, а Калин Димитров си тръгна с индивидуален приз.

Престижната надпревара, организирана от Британския правен център под егидата на Съда на ЕС и Центъра за европейски правни науки към Университета в Кеймбридж, се състоя за 22-ри пореден път. Основен инициатор за състезанието е англичанката Дениз Ашмор, която води и магистърска програма по английско и европейско право в Софийския университет. Бъдещите юристи симулират преюдициално запитване към Съда на ЕС. От всеки участващ отбор се изисква да представи позицията на ищец и ответник под формата на писмена защита и устна пледоария. Тази година въпросите засягаха взаимоотношението между ЕС и Европейското икономическо пространство, дискриминацията на полов признак, неравноправните клаузи в застрахователните договори и международното частно право. Журито е съставено от експерти от областта на правото на Европейския съюз, академици и практици, сред които и двама от настоящите Генералните адвокати в Съда на ЕС.

Софийският университет има изградени изключителни традиции при участията си на този форум, като е печелил първо място 2008 и 2013 г., през 2014 г. заема четвърто място и си тръгва с ораторския приз, а през 2015 г. също както и тази година заема второ място и взима наградата за най-добър оратор.

Това е пореден български успех на международно състезание по право за 2016 г. Софийският университет се представи блестящо и на провелото се в Страсбург, Франция състезание по права на човека "European Human Rights Moot Court Competition", където нашенците станаха втори от общо 79 отбора от 26 европейски държави. За втора поредна година студентите от СУ заеха трето място и на друго състезание по право на ЕС - на ежегодно провежданото в Кавала, Гърция EUROPA Moot Court Competition, където ораторската награда също отиде при българката Анна-Мария Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови