Отборът на СУ по право с приз от международно състезание

OFFNews 07 май 2015 в 11:19 15232 1

Представителите на България (отляво надясно): Стилияна Иванова, Деян Петров, Донка Стойчева, Иван Лазаров, Александра Ковачева, Биляна Манова и Михаел Михов.

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ записа невероятен успех, след като стигна финал на международно състезание по право на Европейския съюз “Central and Eastern European Moot Court”. В крайна сметка нашите деца загубиха на косъм от Словения - само с 0,25 точки - последния „двубой”, който се състоя в грузинския парламент. Донка Стойчева, Деян Петров, Биляна Манова и Михаел Михов заеха второто място в конкуренцията на представители на 18 университета. Треньори на тима ни, чието участие бе подпомогнато от декана на юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, бяха Александра Ковачева и Иван Лазаров.

Отборът със своя треньор Иван Лазаров

Най-голямата индивидуална награда в Тбилиси също е за България – получи я студентката в IV курс Биляна Манова, която бе обявена за най-добър оратор и наесен ще стажува в съда на Европейския съюз в Люксембург при генералния адвокат на Великобритания Елинор Шарпстън.

Биляна Манова (в синята рокля) бе обявена за най-добър оратор

и наесен ще стажува в съда на Европейския съюз в Люксембург

Престижната надпревара се провежда неизменно от 1996 г. насам и се организира от Британския правен център под егидата на Съда на ЕС и Центъра за европейски правни науки към Университета в Кеймбридж. Бъдещите прависти симулират преюдициално запитване към Съда на ЕС, като се базира на един или няколко въпроса от материалното право на Европейския съюз. От всеки участващ отбор се изисква да представи позицията на ищец и ответник под формата на писмена защита и устна пледоария. В CEEMC участват студенти по право от държави от Централна и Източна Европа, които се състезават пред жури, съставено от експерти от Съда на Европейския съюз и Европейската Комисия, академици и практици. Сред тях има и наш представител - Александър Корнезов, реферандер на българския съдия в Люксембург Александър Арабаджиев.

Софийският университет е печелил състезанието през 2008 и 2013 г., а през 2014 г. заема четвърто място и отново си тръгва с ораторския приз.

Това не е първият български успех на международно състезание по право тази година, след блестящото представяне на отбора на Софийския университет  на провелото се във Вашингтон от 5 до 11 април 2015 г. JESSUP. JESSUP e най-голямото състезание по международно публично право в света и представлява разиграване на съдебен процес пред Международния съд на Справедливостта към ООН. Там българите се наредиха на 22-о място сред 127 отбора, достигайки за пръв път до осминафиналите, и спечели първо място в света по писмени защити на ищеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!