"ИД няма как да се изкорени без намесата на сухопътни войски"

OFFNews 16 ноември 2015 в 19:46 3854 7

"Всички са наясно, че в един момент ще се стигне до военна намеса със сухопътни войски, няма как "Ислямска държава" да бъде изкоренена без подобна намеса".

Това заяви пред журналисти в Брюксел министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БТА.

Според него въпросът е откъде да дойде тази намеса и как да се организира, защото всички са наясно, че трябва по-широка коалиция. Той добави, че държавите от региона трябва да решат този въпрос със съвместни усилия, подпомагани от европейската и трансатлантическата общност.

Министърът е на мнение, че трябва да има консенсус, който да не създава усещането за нова западна намеса, създала хаос, без да решава нищо и довела до нови разделения.

"В безпрецедентната миграционна криза, в която ЕС се намира, единството на държавите членки е от ключово значение. Проблемите, с които се сблъскваме, не трябва да ни карат да забравяме, че сме едно семейство", каза още той на редовното заседание на Съвет "Външни работи".

На него Митов постави акцент върху необходимостта от ефективен контрол на външните граници на ЕС, който има ключово значение за гарантиране на вътрешната сигурност на държавите-членки. Според него трябва да се мобилизират всички подходящи инструменти и политики на Съюза за разрешаване на първопричините за миграцията.

Според него е важно да има ефективното разграничение между нуждаещите се от защита бежанци и икономическите мигранти, които представляват съществена част от миграционните потоци.

"В тази връзка е необходимо да се задълбочи сътрудничеството със страните на произход и транзит. Големият въпрос, на който европейските граждани очакват да дадем отговор, е колко бежанци сме готови да приемем", каза още Даниел Митов.

Той коментира, че Европа не може да приема безкрайно много хора, защото социалните и образователните системи няма да издържат на подобен натиск

"Да обсъждаме квоти е вече абсурдно, това не е начинът, по който можем да се справим с проблема", коментира Митов. По неговите думи е необходимо бързо да започне работата по програми за връщане на онези, които не подлежат на получаването на статут в ЕС.

По неговите думи споразумението между ЕС и Турция е от ключово значение по въпроса с миграцията, но не бива разговорът с Анкара да обхваща само размяна на мерки в тази област, защото турската страна има значителна роля и в сферата на енергетиката.

Министърът добави, че ЕС няма да отстъпва от позицията си в преговорите за либерализация на визовия режим с Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews