Защо се нарича Черен петък

Николаос Цитиридис 28 ноември 2014 в 10:57 29321 3

Днес в САЩ, а и в много части на Европа, се провежда търговската кампания "Черен петък". В Щатите той се провежда ежегодно, но историята не е запомнила първия проведен Черен петък. Според различни източници първата подобна кампания е проведена през 60-те години на миналия век. 

Черният петък се провежда ден след Деня на благодарността, който в календара се пада винаги в последния четвъртък на ноември. 

И така, само ден след един от най-светлите за американците празници, те се втурват в магазините, за да дадат начало на коледния пазар. 

Често Черният петък прераства и в насилие, когато намаленията са големи, а количествата - ограничени. За това търговската кампания от няколко години се пренася и в интернет пространството. 

Името си Черният петък дължи на Филаделфия, където терминът се е използвал за пръв път, но не за шопинг, а за това, че по улиците след Деня на благодарността е пълно с коли и пешеходци.

Името има и друг смисъл от времето, когато съдържатели на магазини са водили записки на ръка и в тефтери ( и не са ги губили). С червено те отбелязвали, когато са на загуба, а с черно, когато са на печалба. Черният цвят в тефтерите започвал да се ползва именно през ноември, когато хората са започвали да пазаруват повече заради наближаващите празници. 

Финансовите отчети на магазини и компании след Черния петък показват, че всяка година е по-успешна от предишната.

В САЩ например през 2013 г. американците са похарчили 61 млрд. долара. През 2012 г. - 59 млрд. долара. Преди 8 години пък са били "по-предпазливи" в харчовете, като за Черния петък през 2005-та година са изхарчени "едва" 26.8 млрд. долара.

През последните две години си забелязва тенденцията Черен петък да има и в България. Редица онлайн магазини правя намаления, а по моловете е пълно с купувачи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови