Борисов ходил на „специални задачи“ с бойна авиация

Юлиан Христов 07 юни 2013 в 12:41 4753 9

Спартан

Снимка Юлиан Христов

Военнотраспортният самолет "Спартан".

67 полета, формулирани като „специални задачи“, са обслужвали правителството на експремиера Бойко Борисов в периода 1 юли 2009 година – 31 декември 2012 година. Полетите са извършвани с военнотранспортния самолет "Спартан" и с хеликоптери "Кугар".

Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов, който отговори на депутатски въпрос за това какви харчове са направени за полети с военна техника от предходното правителство.

Направените от Министерството на отбраната разходи за тези полети са 812 325 лв., като до момента не е ясно дали тези средства са възстановени в бюджета на Военното министерство.

Според справка на военните част от полетите са използвани по заявка на правителствения протокол. Военният министър обясни, че бойната авиация често е използвана в протоколни мероприятия, като за това не е упражняван необходимия контрол.

Друга част от задачите са свързани с евакуация на бедстващи, спасяване на пострадали, гасене на пожари или транспорт на органи за трансплантация. Подобно използване на техниката е оправдано, защото засяга националната сигурност, категоричен е министърът. Той обясни обаче, че масовото летене с военна техника не може да се смята за част от летателната подготовка за пилотите. В същото време с постоянната употреба на машините изтича и летателният им маршрут, а за продължаване живота на двигателите им са необходими минимум 500 хил. лв. на двигател. Един летателен час с вертолетите излиза приблизително 4800 лв., обясни Найденов.

Депутатът от „Атака“ Венцислав Лаков коментира, че лично шефът на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков е нареждал на шефа на Военновъздушните сили къде и кога да бъдат пращани хеликоптери за нуждите на правителството.

Правителственият Авиоотряд 28 е похарчил близо 3 млн. лв. за транспорт на бившите управляващи в периода август 2009 - февруари 2013 година, отчете премиерът Пламен Орешарски. Полетите са обслужвали няколко министерства като осъществените полети за периода са били 309.

Орешарски обясни, че не му е известен случай за унищожаване на документи за полетите на авиоотряда, но проверка показала, че не всички заявки са били завеждани в администрацията на Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!