Турция привика посланика ни заради "масово изтребление" на арменци

OFFNews 26 април 2015 в 12:49 9813 18

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Резултатът от гласуването на декларацията, с която българският парламент призна "масово изтребление" над арменския народ в Османската империя

Посланикът на България в Анкара е бил привикан във Външното министерство на Турция, за да дава обяснения за декларацията, приета от българския парламент по предложение на партия "Атака", с която България признава "масово изтребление" над арменския народ в Османската империя.

Това става ясно от прессъобщение на Министерството на външните работи, изпратено днес.

Декларацията бе приета на 24 април - денят, в който светът почита арменския геноцид, извършен в периода 1915-1922 г. и обявява 24 април за ден на възпоменание на неговите жертви.

Турция не признава, че е имало геноцид и признава смъртта на около половин милион арменци. Армения твърди, че те са три пъти повече.

Посланикът ни е бил извикан за среща в турското Външно министерство на 25 април.

"Турската страна изложи своите виждания, свързани със събитията, станали повод за решението на българския парламент, както и за начина и последствията от неговото приемане.

В отговор българският посланик Красимир Тулечки разясни характера и смисъла на декларацията, приета с голямо мнозинство от Народното събрание, както и факта, че тя не е насочена срещу съвременна Република Турция.

Българската страна подчертава своето желание за развитие на двустранните отношения на равноправна основа във всички области от взаимен интерес и ще работи последователно за изпълнението на тази цел", се казва в прессъобщението на МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!