Турция привика посланика ни заради "масово изтребление" на арменци

OFFNews Последна промяна на 26 април 2015 в 12:49 9255 18

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Резултатът от гласуването на декларацията, с която българският парламент призна "масово изтребление" над арменския народ в Османската империя

Посланикът на България в Анкара е бил привикан във Външното министерство на Турция, за да дава обяснения за декларацията, приета от българския парламент по предложение на партия "Атака", с която България признава "масово изтребление" над арменския народ в Османската империя.

Това става ясно от прессъобщение на Министерството на външните работи, изпратено днес.

Декларацията бе приета на 24 април - денят, в който светът почита арменския геноцид, извършен в периода 1915-1922 г. и обявява 24 април за ден на възпоменание на неговите жертви.

Турция не признава, че е имало геноцид и признава смъртта на около половин милион арменци. Армения твърди, че те са три пъти повече.

Посланикът ни е бил извикан за среща в турското Външно министерство на 25 април.

"Турската страна изложи своите виждания, свързани със събитията, станали повод за решението на българския парламент, както и за начина и последствията от неговото приемане.

В отговор българският посланик Красимир Тулечки разясни характера и смисъла на декларацията, приета с голямо мнозинство от Народното събрание, както и факта, че тя не е насочена срещу съвременна Република Турция.

Българската страна подчертава своето желание за развитие на двустранните отношения на равноправна основа във всички области от взаимен интерес и ще работи последователно за изпълнението на тази цел", се казва в прессъобщението на МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.05 2015 в 10:09

Отде накъде Турция ще привиква посланика да дава обяснения.Че той да не е на заплата в турското министерство, че да се обяснява за каквото и да било!?

28.04 2015 в 08:50

Нашите комунисти кога ще признаят изтреблението на собствения си народ?

27.04 2015 в 20:01

И вълка гладен и агнето изядено. Е така е при нашите политици...

27.04 2015 в 14:53

Защо не призоват посланика на Русия,която единодушно потвърди геноцида.

27.04 2015 в 14:09

dogoga 6te im stoite mirno na tezi fesove otvratitelni????

27.04 2015 в 12:21

Направо прекрасно. Дали се упражнява в евфемизми парламента ни или казва истината право в очи, няма значение остатъчната империя край босфора се сърди, защото изтърва и останалата и рая, та трябва и да се извинява занапред и за своите зулуми.
Червенотиквеновчаата, като сеятели на рабски чувства, както и предните дни, отново не пропуснаха да налазят по форумите и по тази тема с овчедушните и проробовладелски коментари, та то не са написани хули спрямо арменците, то не са спрямо евреите, та сега ще почнете и украинците, само за да плюете против всички народи, пострадали от геноцид през ХХв., понеже обожавате сриналите се мракобесни държави, и техните вождове, постигнали напредък в геноцидите на собствените си граждани.
Добре поне, че в историческите моменти, когато е трябвало да се мисли и вземат важни решения, българският народ е бил на висота, не е правил тънки сметчици сакън да не стресне някого, и не е робувал на сляпа омраза, насаждана от външни господари, а е помагал на страдащите и преследваните,защото така трябва - без да чака знак или похвала от някого.

27.04 2015 в 09:33

До: SC #9

В исляма дефиницията за "клевета" е различна от дефиницията в нашия свят (НЕВЯРНО твърдение, което уронва престижа). Трудно е да се повярва, но може да го проверите

Дефиницията за "клевета" на тези ислямофашистки примати е: "нещо, което не искам да чуя". Така че няма значение дали геноцидът е факт. Ердоган и ислямската шайка просто не искат да се говори за това.

В исляма лъжата е задължителна, когато говориш с неверниците и защитаваш исляма. Говоря за идеологията, а не за мюсюлманите!!! Нашите мюсюлмани нямат идея за тези неща.

В мюсюлманската идеология всичко е наопъки на нашия здрав разум и морални ценности. На практика, ислямът не само няма 10те божи заповеди, а обратното - утвърждава и дори издига в култ всички грехове, които за забранени в християнството. Убийството в името на алах, лъжата в негово име, грабежа, изнасилването, изтезанията и садизма срещу неверниците - всички тези грехове са ДОБРОДЕТЕЛИ в исляма.

26.04 2015 в 21:01

Хора стига с този геноцид бре! Не разбрахте ли, че нашите признаха само за масово изтребление на 2 милиона арменци, а не за геноцид. Само над ЦЦ било извършвано геноцид той сам е повече от 2 милиона арменци. Все още сме в играта с порциите на Доган спокойно жалко че разгневихме Турция и ще затегнат още колана над робите.

26.04 2015 в 17:50

Армения , признава ли геноцида над българите по време на Османското робство?

26.04 2015 в 16:21

А аз искам турския посланик да ми обясни защо съвременните турски управляващи се обиждат от обвинения, отправени към отдавна несъществуваща държава.