Ексклузивно 'Знам как да бия, няма да ти личи': Говорят още 2 жертви на насилника, пребил украинка

София Филм Фест за учащи с вход безплатен и дискусионен клуб (програма)

ОFFNews Последна промяна на 09 април 2015 в 20:56 2033 0

Тазгодишният пролетен семестър на „София Филм Фест за учащи” се задава с 12-те най-добри филмови заглавия от 19-ия кинофест през март, заедно с актуални европейски и световни заглавия.

Програмата стартира на 17 април със специална прожекция на филма „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев и ще завърши в края на юни с най-новия филм на неуморния гений Уди Алън – „Магия в полунощ”.

Да образова и споделя кинокултура с ученици и студенти е мисия на екипа на фестивала още от 2009 г. и доказателство за това е новата селекция кино, предлагана на младежите с вход свободен в рамките на почти три месеца.

Всички прожекции (освен „Съдилището”) са в понеделник и са с начален час 18:30 часа, а безплатните си билети учащите могат да вземат пет дни преди това от касата на Дом на киното.

Откриването е на 17 април (петък) с българския филм „СЪДИЛИЩЕТО”. След успеха на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” режисьорът Стефан Командарев предлага история, в която много от зрителите ще открият нещо познато и преживяно – чувство за семеен дълг, обич, страх, съпътстващите живота предизвикателства.

На 20 април, Международният ден на свободния печат, ще гледаме „ЧОВЕШКИ КАПИТАЛ” на италианския режисьор Паоло Вирдзи – филм за стойността на човешкия живот във време на финансова криза и политически игри.

Световния ден на дизайна ще отбележим на 27 април с великолепния "ИВ СЕН ЛОРАН" на Жалил Леспер. Емоционалният биографичен филм е изкусен портрет на френския моден дизайнер и пионер Ив Сен Лоран. Той проследява двадесет години от живота на творческия гений – от иновативната му работа за „Dior” до създаването на собствената му модна къща с партньора му Пиер Берже.

Носителят на най-високото отличие от Берлин ’14 „Златна Мечка” и „Сребърна Мечка” за най-добър актьор „ЧЕРЕН ВЪГЛЕН, ТЪНЪК ЛЕД” пък ще отбележи Деня на младежта в Китай на 4 май. Отчасти филм-ноар, отчасти реалистичен социален портрет на индустриалния живот в Северен Китай, творбата на режисьора Дяо Инан е ненатрапчиво въздействащ трилър.

70 години след края на най-кръвопролитната и жестока война в историята на човечеството, на 11 май ще гледаме „ФЕНИКС” на немския режисьор Кристиан Пецолд, в който оцелялата след концентрационен лагер героиня търси своя съпруг. Трогателен филм за любовта и пътя към нея, криволичещ и труден.

„ДВА ДНИ И ЕДНА НОЩ” на знаменитите братя Дарден, номиниран за „Златна палма” в Кан ’14, е филмът, който ще гледаме на 18 май. Главната роля във филма е поверена на Марион Котияр и изиграна забележително от младата актриса. Творбата се фокусира върху проблема за почтеността, солидарността и сблъсъка им със силата на парите и оставя зрителя в размисъл дълго след това.

25 май е времето за „БЕЛИЯТ БОГ” (Кан ’14 – Голямата награда в конкурса „Особен поглед” за режисьора Корнел Мундруцо) – филм, който разглежда темата за връзката между човека и кучето. „Ако едно общество третира кучетата си като равни, то е в добро състояние”, споделя режисьорът Корнел Мундруцо.

Деня на детето на 1 юни ще отпразнуваме с новия филм на Аличе Рорвахер „ЧУДЕСАТА” (Kaн ’14 – Голямата награда на журито и номинация за „Златна палма”). Филмът ни пренася на село, в отдалечена ферма в Умбрия, и разказва за меда, живота и изчезването на едно семейство.

Сред най-забележителните филми на 19-ия София Филм Фест с номинация за Оскар за документален филм е „СОЛТА НА ЗЕМЯТА”, който ще въведе еко-темата в рамките на пролетния семестър за учащи - в Световния ден на океаните 8 юни.

Българско кино с „ОМБРЕ” на режисьора Захари Паунов и с участието на любимеца от киното и театъра Валери Йорданов е предложението за 15 юни. Филмът, по думите на авторите, е история за приятелството, любовта и толерантността, както и за невъзможността да ги постигнем по едно и също време и на едно място, особено тук - на Балканите.

На 22 юни Франция отбелязва Празника на музиката. Ще го отбележим и ние с френския „КИТАЙСКИ ПЪЗЕЛ” на Седрик Клапиш. Последната част от остроумната трилогия „Европудинг” ни среща с вече 40-годишния Ксавие, с Уенди, Изабел и Мартин, 15 години след запознанството им в Барселона. Филмът е с номинация СЕЗАР за музика.

За финал, на един от най-хубавите български празници Петровден, на 29 юни ни очаква „МАГИЯ В ПОЛУНОЩ” – най-новият филм на Уди Алън, с който той се завръща към забавния романтичен фарс с поредното доказателство защо и на 79 годишна възраст все още е най-добрият комедиен сценарист и режисьор на американското кино.

Режисьорът проф. Георги Дюлгеров и киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева за пореден семестър ще ни представят най-интересните подробности около филмите и ще отговорят на въпросите на публиката.

17 април – 18:30 – петък
„Съдилището”, режисьор Стефан Командарев

20 април – 18:30
„Човешки капитал”, режисьор Паоло Вирдзи

27 април – 18:30
„Ив Сен Лоран”, режисьор Жалил Леспер

4 май – 18:30
„Черен въглен, тънък лед”, режисьор Дяо Инан

11 май – 18:30
„Феникс”, режисьор Кристиан Пецолд

18 май – 18:30
„Два дни и една нощ”, режисьор братя Дарден

25 май – 18:30
„Белият бог”, режисьор Корнел Мундруцо

1 юни – 18:30
„Чудесата”, режисьори Аличе Рорвахер

8 юни – 18:30
„Солта на земята”, режисьор Вим Вендерс и Жулиано Рибейро Салгадо

15 юни – 18:30
„Омбре”, режисьор Захари Паунов

22 юни – 18:30
„Китайски пъзел”, режисьор Седрик Клапиш

29 юни – 18:30
„Магия в полунощ”, режисьор Уди Алън

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови