Кабинетът ще емитира ударно дълг от 900 млн. лева още през януари

OFFNews 03 януари 2014 в 17:26 3521 8

Пламен Орешарски

Снимка Лъчезар Ангелов

Пламен Орешарски

Правителството ще емитира ударно дълг от 900 млн. лева още през януари чрез държавни ценни книжа, пише в. "Сега".

Това става ясно от обявения от финансовото министерство емисионен календар с предстоящи търгове на държавни ценни книжа.

Според календара на Министерството на финансите (МФ) през януари ще има четири търга на държавни ценни книжа (ДЦК). На два от тях ще се пласират ДЦК с номинална стойност от по 400 млн. лв. На другите два търга ще се предложат книжа за по 50 млн. лв. МФ ще емитира краткосрочни книжа, чийто падеж ще настъпи в рамките на 2014 г. Двата големи търга през януари са за 6- и 9-месечни книжа.

Според официалните мотиви на МФ поемането на краткосрочен дълг ще се прилага приоритетно през първите три месеца на годината, за да се подкрепят постъпленията в хазната. От министерството изтъкват още, че интересът към подобни книжа на вътрешния пазар е голям. 

Само преди година извънредното емитиране на 800 млн. лв. дълг заради зърнопроизводителите бе подложено на унищожителни критики от опозицията в лицето на БСП и ДПС. Тогава договорката със зърнопроизводителите за предсрочно превеждане на парите бе обявено за предизборна сделка, а емитирането на непланиран дълг - като пагубно за публичните финанси и за ликвидността на икономиката. Извънредният дълг от 800 млн. лв. при ГЕРБ бе и една от причините за актуализация на бюджет 2013, защото въпреки изплащането на сумата в рамките на годината заемът направи невъзможно спазването на лимита за държавния дълг. 

Голяма част от парите ще отидат за авансово превеждане на преките плащания на зърнопроизводителите.

През януари бюджетът трябва да поеме и близо 300 млн. лв. отложени плащания по проекти, финансирани от европейските фондове, както и нововъзникнали по тях разходи. Плащанията бяха отложени заради дефицит в бюджета на ЕС и замразяване на възстановяването на средствата за всички държави членки. През януари и февруари хазната трябва да разплати и други 573 млн. лв. по настъпващи падежи по стари заеми. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови