След 10 години ще летим в самолети с дисплеи вместо прозорци

ОFFNews 27 октомври 2014 в 17:20 14602 0

Снимка: CPI

Центърът за иновационни процеси (CPI) във Великобритания разпространи свои дизайни на самолети със специални OLED екрани вместо прозорци, които могат да бъдат пуснати до 10 години, пише Бизнес Инсайдър.

Самолетът на CPI е покрит с свръхлеки и ултратънки дисплеи, които ще прожектират образи от външната страна на самолета чрез OLED технология (Organic light emitting diode).

От CPI твърдят, че панелите могат да отразяват реално външната среда, в зависимост от това накъде гледат пасажерите на полета.

80% от теглото на въздухоплавателните средства се образува от горивото и от самия самолет, така, че премахването на прозорците всъщност ще спести пари на авиокомпаниите. С намаляване на теглото с 1% се спестява приблизително 0,75% гориво, обясняват от организацията.

Намаляването на разхода на гориво се оказва и еко решение, защото ще доведе и до намаляване на вредните емисии.

Говорителят на CPI д-р Джон Хелуел, твърди, че идеята може да бъде въведена в употреба до 10 години.

Просто става въпрос на доусъвършенстването на OLED технологията, която се използва за такива дисплеи. В момента екраните, базирани на тази технология, са прекалено чувствителни към влага. Те ще трябва да бъдат покрити и с нечупливо стъкло, посочи д-р Хелуел.

Към подобни прототипи се работи и в космическата индустрия, каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови