Откриха как въглероден диоксид от въздуха става гориво за коли

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2016 в 13:19 5411 4

Учени за първи път демонстрираха, че въглеродният диоксид, извлечен от въздуха, може директно да се превърне в метанол (CH3OH) с помощта на хомогенен катализатор.

Предимствата са две: вредният въглероден диоксид изчезва от атмосферата, а самият метанол може да се използва като гориво, алтернатива на бензина.

Работата на учените се смята за "важна стъпка, която един ден може да доведе в бъдеще на "икономика на метанола", в която съхранението на гориво и енергия са базирани на метанол".

Изследването е направено от Суря Пракаш (G. K. Surya Prakash), професор по химия в университета в Южна Калифорния, заедно с нобеловия лауреат Джордж Олах (George A. Olah), изтъкнат професор от същия университет, съобщава онлайн изданието Phys.оrg.

През последните няколко години химиците търсят различни начини за рециклиране на въглеродния диоксид в полезни продукти. Например, при обработка на въглеродния диоксид с водороден газ (H2) може да се получи метанол, метан (CH4) или мравчена киселина (HCOOH). От тези продукти обаче метанолът е най-привлекателен, поради възможността да се използва като алтернативно гориво.

Прочетете повече на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2016 в 15:53

И като сметнеме изразходваната енергия за въпорсното преобразуване и след това 80-те процента загуба на двигателя с вътрешно горене това горива ще излезе златно. П.С. при водорода има същия проблем. И фосилните горива са огромна ценност защото реално са някъкво огромно количество енергия трупано стотици хиляди години. А всичките измислици в стил "ще направиме гориво от Х" са просто преливане на енергия в различен носител, обикновенно с огромни загуби...

01.02 2016 в 15:27

Метанолът няма проблеми със съхранението за разлика от водорода.

01.02 2016 в 14:43

Ще използват чисто гориво (Н2), за да получат метанол или метан? Съмнителна работа.

01.02 2016 в 14:16

Вече виждам как София става най-богатия град в Европа...