Откриха как въглероден диоксид от въздуха става гориво за коли

OFFNews 01 февруари 2016 в 13:19 7440 4

Учени за първи път демонстрираха, че въглеродният диоксид, извлечен от въздуха, може директно да се превърне в метанол (CH3OH) с помощта на хомогенен катализатор.

Предимствата са две: вредният въглероден диоксид изчезва от атмосферата, а самият метанол може да се използва като гориво, алтернатива на бензина.

Работата на учените се смята за "важна стъпка, която един ден може да доведе в бъдеще на "икономика на метанола", в която съхранението на гориво и енергия са базирани на метанол".

Изследването е направено от Суря Пракаш (G. K. Surya Prakash), професор по химия в университета в Южна Калифорния, заедно с нобеловия лауреат Джордж Олах (George A. Olah), изтъкнат професор от същия университет, съобщава онлайн изданието Phys.оrg.

През последните няколко години химиците търсят различни начини за рециклиране на въглеродния диоксид в полезни продукти. Например, при обработка на въглеродния диоксид с водороден газ (H2) може да се получи метанол, метан (CH4) или мравчена киселина (HCOOH). От тези продукти обаче метанолът е най-привлекателен, поради възможността да се използва като алтернативно гориво.

Прочетете повече на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews