Наблюдаваме полусенчесто лунно затъмнение

OFFNews 05 май 2023 в 05:06 1729 0

Моментът, когато лунното затъмнение на 5 май 2023 г. ще достигне най-голямата си величина над София.

Снимка Time&Date

Моментът, когато лунното затъмнение на 5 май 2023 г. ще достигне най-голямата си величина над София.

Днес може да наблюдаваме първото от двете лунни затъмнения, които ще се случат през 2023 година. От трите вида – пълно, частично и пенумбрално (полусенчесто) – на 5 май ще се наблюдава затъмнение от последния вид.

Ако не знаете, че тако се случва, може и да го пропуснете, защото Луната ще потъмнее леко и това може да остане незабелязано. Тогава Луната преминава през полусянката на Земята, или пенумбра – описва явлението НАСА.

Затъмнението на 5 май ще бъде видимо в цяла Азия и Австралия, в части от Източна Европа, включително България, и Източна Африка.

Най-важните астрономически събития на 2023 г., които може да видим

У нас то ще се случи вечерта. Полусянката на Земята ще започне да покрива Луната в 20:29 ч и след 4 минути, в 20:33 ч, лунното затъмнение ще достигне най-голямата си величина, докато цялата Луна ще е над хоризонта в София. 13 минути след 20 ч то ще може да се наблюдава и във Варна.

Полусянката на Земята ще покрива почти напълно Луната - 95% от площта на диска.

Тъй като по това време Луната ще е близо до хоризонта, може да се изкачите на високо, за да видите затъмнението най-добре.

Максималната точка на това затъмнение няма да е видима от България, тъй като по това време Луната ще е под хоризонта. Полусянката на Земята ще закрива Луната до 22:31 ч и след това ще залезе.

Цялото пенумбрално лунно затъмнение ще продължи 2 часа и 2 минути.

Затъмненията

От четири до седем пъти годишно Земята, Луната и Слънцето се подреждат в права линия и създават космическо „шоу на сенките“, известно като затъмнение – разяснява НАСА.

Има два типа затъмнения: лунни и слънчеви. По време на лунните сянката на Земята закрива Луната. По време на слънчевите Луната закрива Слънцето от погледа.

Лунните затъмнения настъпват във фаза на пълнолуние.

Всяко лунно затъмнение е видимо от половината от земната повърхност.

При пълното лунно затъмнение Луната навлиза във вътрешната част на сянката на Земята, или умбрата. Част от слънчевата светлина, преминаваща през земната атмосфера, достига до повърхността на Луната, като я осветява слабо. Цветовете с по-къса дължина на вълната - синьото и виолетовото - се разсейват по-лесно, отколкото цветовете с по-голяма дължина на вълната, като червеното и оранжевото. Тъй като тези по-дълги вълни успяват да преминат през земната атмосфера, а по-късите са се разсеяли, и Луната изглежда оранжева или червеникава. Колкото повече прах или облаци има в земната атмосфера по време на затъмнението, толкова по-червена изглежда Луната.

При частично лунно затъмнение несъвършеното подреждане на Слънцето, Земята и Луната води до преминаване на Луната само през част от земната умбра. Сянката нараства и след това се отдалечава, без да покрива напълно Луната.

График

Второто и последно за 2023 година лунно затъмнение ще е частично и ще е на 28 октомври. То ще може да се наблюдава от Европа, Африка, Азия и Австралия.

Следващото пенумбрално лунно затъмнение ще е на 25 март 2024 година и ще може да бъде видяно от Северна и Южна Америка.

Пълно затъмнение се очаква на 14 март 2025 г. Ще го видят в Северна и Южна Америка, Западна Европа, Западна Африка.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!