Лемурите, които ядат отрова (снимки)

OFFNews 14 май 2017 в 11:40 9031 0

Снимка Laura Salzhauer

В ниската част на Мадагаскар живее интересен вид лемури. Малките симпатяги обитават бамбуковите дървета и се прехранват с листата им. Има обаче една подробност за тях, която и учените не могат да обяснят.

Златистите бамбукови лемури обожават да ядат „дома си”. Особено много им допадат младите листа. Само, че те са отровни – съдържат цианид. По необясним начин той не се отразява по никакъв начин на организма на маймунките, които имат до 12 пъти по-голямата от нормалната толерантност към смъртоносната киселина.

Мадагаскарските панди, както още са известни, се справят с хапването на този твърд, труден за дъвчене и храносмилане растителен вид със завидна лекота.

Живеейки в най-ниският район на острова, лемурите се налага да оцеляват през периода на циклоните. Но след като дъждовете приключат, в джунглата израства най-големият деликатес за маймуните - бамбукови издънки, които са изключително богати на захар. За жалост, домът на лемурите е сериозно застрашен от изчезване заради изсичане на дърветата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови