Quantcast

Писмо до Орешарски

Деян Енев Последна промяна на 27 ноември 2013 в 10:59 13944 90

Деян Енев
Деян Енев

 

Текстът в публикуван в Портал "Култура"

Браво, Орешарски!

 Ти победи.

 Не трепна. Не се разколеба.

 Срещу 50 лева коледна добавка на пенсионерите купи бъдещето на внуците им.

 Пенсионерите още не знаят това, но ти го знаеш.

 Дори като бонус им направи една разходка в София.

 Показа на всички колко много полиция имаме – ей така, за всеки случай.

 Лесно е да протестираш, когато е лято и когато шествието на протестиращите прилича на разходка, на карнавал в центъра на града.

 Твоите съветници сигурно са ти казали – издръж до зимата, до снега. Протестът сам ще заглъхне.

 Така и стана. Твоите съветници са умни хора.

 Студентите, последната надежда на протеста, сигурно те смутиха малко в началото. Но твоите съветници те увериха, че те са неопитни и бързо ще им намерят цаката.

 Така и стана. Твоите съветници и в това се оказаха прави. Те бързо им намериха цаката. Твоите съветници са умни хора. Сигурно ще получат много пъти по 50 лева за Коледа. Но това е справедливо. Те си свършиха работата.

 Ти, Орешарски, постигна немислимото. Ти обезсмисли и нашите текстове тук. Поне за мен тези текстове, които пиша тук всяка сряда вече 70 седмици, са последното ми убежище. Тези текстове тук, моите и на моите колеги, къде по-слаби, къде по-силни, бяха една кардиограма на ставащото в България.

 Една кардиограма, хвърлена в коша.

 Една кардиограма, която никой не взе под внимание.

 Калин Янакиев дори се сдоби с медал – на първа страница на вестник „Политика” бе изобразен като едно от лицата на омразата.

 Ало, скъпи мои бивши колеги от вестник „Политика”, не кривнахте ли малко в хендека? Освен заплатата има и други неща. Нали утре ще се срещнем някъде на улицата. Как ще се гледаме в очите?

 С една дума, ти победи, Орешарски!

 Браво!

 България сега е бледа и замръзнала.

 Кардиограмата й е хвърлена в коша.

 Ти победи, Орешарски!

 Само веднъж съм те виждал на живо. Тъкмо беше напуснал поста си на финансов министър в кабинета на Тройната коалиция. Разхождахте се със жена ти по „Граф Игнатиев”. Спомням си, че тогава си помислих следното – гледай ти как спокойно се разхожда между хората. Значи добре си е вършил работата.

 Кардиограмата на България вече е права линия.

 Попитай жена ти какво означава правата линия при кардиограмата.

 Тя нали е кардиолог.

 Мисля си, че сигурно й липсват разходките с теб по „Графа”.

 Но всяка победа си има цена.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2013 в 00:36

Струва ми се, че нямате много понятие от правопис. Напъните може би са били други, но сте си помислили, че са литературни...

08.12 2013 в 16:41

Студентите загубиха по няколко причини. Основната от тях е, че не се разграничиха от платените мутри, откровено стараещи се да "фашизират" протеста по няколко начина:
- чрез изключително тъпото заявление за окупация докато всички партии, парламентарно и непарламентарно представени, да си сменят ръководствата;
- чрез съставянето и публикуване на "Списък на враговете на демокрацията" - типична издънка в стил на Ленин, Сталин, Хитлер и Мао Дзе Дун;
- чрез измисляне на разнообразни начини да провокират сблъсък с полицията и "окървяване на протеста";
- чрез абсолютизиране на своето мнение като единственото разумно и правилно. Последното бе оръжие и на видния ленинец Иван Костов, съсипал и довел СДС от най-мощната дясна политическа сила до най-малобройната извънпарламентална политическа групичка.

06.12 2013 в 22:59

А, бе , хора, остана ли някой, който да не е писал писмо на Орешарски?

01.12 2013 в 21:32

Мелецеонерите, пазвантите и шоферите са и винаги си остават "каишковци"
И когато играчите ги пуснаха малце да "карат влака" си бяха каишковци.
И преди това, като въртяха геврека и бодигардеха бодитата на факторите.
И сега - след като са изритани, като съдрани непотребни каишки.
Баш най-тъпите каишковци ривът - Орешарски бил "сламен", бил "слуга", бил "назначавал, когото му кажат, че и не му знаел името" и т.н.
---
Бедна ви е фантазията, как ще ревнете каишки, когато се осеферите по въпроса - каква каракачанка е адаша. И как за разлика от купищата политически лайкучки, дето само лаеха, но не хапеха, тоя вълкодав ще ги издуши един по един без да издаде нито звук (освен тихо доволно ръмжене) когато приритват един по един професионалните дългогодишни полит-помияри.
И как точно със тези принудени, насилствени, партийно мотивирани и идиотски назначения и последвалите остри протести тоя пич, хладнокръвно и пресметливо напрактика ИЗВАДИ ЗЪБКИТЕ НА безпринципните кариеристи и крадци на БСП И ДПС, барабар със безмерните им мераци.
И как ги докара тия политически курвенца да треперят, като (г)листи и да го гледкат сега с кучешка вярност в очичките, и да припкат около него, като прясно насрани дечица.
Сам самичък адаша (и со малце помощ, ще се осеферите и за това - от кои) ги докара тия празноглави политикани до положение да го слушкат и да ръкоплещят, И ДА МУ ГЛАСУВАТ -щото все пак парламентарна държава сме.
---
(1) Към силна еднолична власт ли се стреми Орешарски ? - УЛТИМАТИВНО ДА !
(2) Направи ли първоначално наколко компромиси на полит-класата от празноглавци ? - ДА, за да се насадят на собствените си запъртъци и по тяхна вина, както и стана !
(3) Ще направи ли още ? - ДА, но все по-малки, и ще им припомня (не лично) всички досегашни малоумия, заради които едвам не се капичнаха, като Виденов (защото отдалечаването от кацата с меда е единственото, което ги вълнува и им въздейства) и за да си прокарва собствените решения.
---
Ако успее да си изиграе добре картите Орешарски и екипа му, ако успее да закрепи държавата, която след глупака Боко беше надвиснала над пропастта ... ей тогава ще ревнете с пълен глас каишки.
Спомняте ли си велиолепната сцена с великия Черкелов, в ролята на Велински, когато бат Серго, в изпълнение на големия Ст.Данаилов, застреля разбунтувалото се полицейско слугинче Каишков, дето изписка, че цял живот теглел все каиша - ?
Велински:
- Каишков, Каишков ... тъй си остана с каиша.
---
Да гербаля отрудени.
С такава съдба сте се родили - така ще си доживеете живота ... с каиша.

01.12 2013 в 14:59

Ти да не си Жуков,бе,та да разбираш толкова от битки.

01.12 2013 в 14:51

Какъв анализ,Поре.Браво!Браво!

01.12 2013 в 14:49

Поро,а ти какво,барабар Петко с червените чугуни(каквото и да значи това).

01.12 2013 в 14:41

Такива простаци като теб ако дойдат на власт,жална и майка на БГ.

01.12 2013 в 14:39

Тъпа кучка,какво разбираш ти от закон за хазарта.Винаги е по-добре един да контролира тоя бизнес(справка САЩ),а това ,че се казва Божков,Батков или Борков няма значение,даже навремето това го разбра и Гошо Тъпото.Ако имаш пари,плащаш и иамш казина и пр.,ако нямаш-духаш и гълташ.

01.12 2013 в 14:30

Тоя Д.Енев наистина пише доста грамотно,ама го помня като оценяваше литературните напъни на келеши като мен в някогашното списание "Родна реч",после се засякохме на една бригада на един монумент в Шумен,толкова премерен и лоялен към тогавашното състояние в държавата не бяхме виждали и чували дори от нашите натегачи,ама нейсе,Чудя се сега към кого е лоялен.Струва ми се малко късно за пробуждане на толкова силна гражданска съвест и чувство за справедливост,ама той си знае най-добре.Нов бардак със стари курви не става,а нови няма.Нито келешите-студенти,нито впедерастени професори като Калинчо и оня другия с оставката,да не говорим за старите курви от Реформаторския блок могат да сложат новото начало.Остава ни само Мутрата с едната книга и Физкултурника,така че,просто не ми се пише повече.