Събития и случки на 19 декември

OFFNews 19 декември 2015 в 05:04 2674 1

Земята

Снимка НАСА

Един от най-красивите и най-известните „портрети” на Земята е заснет от астронавтите на „Аполо 17”.

1878 Встъпва в длъжност първият изборен кмет на Пловдив - Костаки (Константин) Пеев, общественик и участник в национално-освободителното движение.

1947 Създадено е параходство „Български морски флот“ (БМФ) със седалище във Варна.

1950 Президиумът на Народното събрание променя почетното звание „Герой на труда“ на „Герой на социалистическия труд“.

1990 В нощта срещу 20 декември. е съставено коалиционно правителство, оглавено от безпартийния юрист Димитър Попов, който почина на 88 години в началото на този месец. Трудно договорено между леви и десни, това правителство всъщност е „голямата коалиция”, позволила преходът в България да се развие мирно и демократично. То е на власт до есента на 1991 г., когато се сформират синия кабинет на Филип Димитров, управлявал около една година с подкрепата на ДПС.

1996 Подписан е договорът за продажба на 60% от акциите на „Соди“-Девня на белгийската компания „Солвей“.

2002 Приет е нов Закон за вероизповеданията.

2008 Влиза в сила договореност за сътрудничество между МВР и Департамента по енергетика на САЩ за борба против незаконния трафик на радиоактивни материали.

По света

1915 В Париж е родена Едит Пиаф, забележителна френска естрадна певица, авторка на песни и актриса. Пада й се тежка съдба и объркан личен живот, но и изключителен талант, и енергия, и глас, несравним с никой друг. Тя е сред французойките с трайна световна популярност. Нейни песни като „Животът в розово”, „Не съжалявам за нищо”, „Милорд” и много други са живи и сто години след раждането й, а вероятно ще е така и след още сто.

Преди 100 години във Франция е родена Едит Джована Гасион (Един Пиаф, 1915 – 1963).

1972 Модул от кораба на НАСА „Аполо 17“ се приводнява в Тихия океан след последното и до днес пътуване на хора до Луната. Корабът им е изстрелян от Кейп Канаверъл, Флорида, 10 дни по-рано. В тази мисия е постигнат рекорд за оставане на хора на лунната повърхност – астронавтите Сърнан и Шмит са там 75 часа. В орбита около Луната ги очаква Роналд Еванс.
Българско знаме е закарано на Луната и върнато обратно с «Аполо 17”. Наистина - заради строгото пестене на тегло и място при космическите полети - то е не по-голямо от пощенска картичка, но жестът от страна на САЩ е направен. Днес „лунният” ни трибагреник се съхранява в Националния природонаучен музей в София.
С „Аполо 17” завършва американската програма за изпращане на хора на Луната. Наистина през лятото на 1975 г. лети още един „Аполо”, но той остава само в околоземна орбита, в която успешно се скачва със съветски кораб „Союз”.

1984 Китай и Великобритания подписват споразумение за Хонконг, според което британската колония се връща на Китай през 1997 г.

1986 Съветските власти съобщават, че дисидентът Андрей Сахаров е освободен от принудителното му заселване.

1998 Против Ирак започва операция "Пустинна лисица" – въздушни удари на САЩ и Великобритания по обекти, в които се предполага че е скрито химическо и биологическо оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!