Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Репресираният саудитски блогър Раиф Бадауи печели наградата "Сахаров"

OFFNews 30 октомври 2015 в 07:28 1903 0

Раиф Бадауи

Снимка „Амнести Интернешънъл” / ЕП

Блогърът от Саудитска Арабия Раиф Бадауи

Саудитецът Раиф Бадауи е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2015 г., определиха лидерите на политическите групи в Европейския парламент и председателят му Мартин Шулц на 29 октомври. Това съобщи преслужбата на ЕП.

31-годишният Бадауи е блогър от Саудитска Арабия, който е осъден на 10 години затвор, голяма глоба и 1000 удара с камшик, защото бил нанесъл обида на исляма в уебсайта "Свободни саудитски либерали", създаден от него, за да насърчава социален, политически и религиозен дебат.

Церемонията по връчването на наградата ще бъде в Страсбург на 16 декември.

Обявявайки лауреата вчера, Мартин Шулц заяви: “На този изключително добър човек, пример за подражание, му бе наложено едно от най-ужасните наказания, което съществува в страната - то може да бъде описано само като брутално насилие".

"Призовавам кралят на Саудитска Арабия да спре изпълнението на присъдата, да освободи г-н Бадауи, да му позволи да се върне при жена си и да му позволи да дойде тук по време на сесията през декември, за да получи наградата си", добави Шулц.

Активистът за човешки права Бадауи бе арестуван през 2012 г., а по-късно бе осъден. През януари т. г. му бяха нанесени първите 50 удара с камшик от наказанието си. Изпълнението на останалите удари бе отложено след започналите международни протести

През февруари 2015 г. ЕП твърдо осъди в резолюция побоя над Раиф Бадауи като "жесток и шокиращ акт" и призова властите "да го освободят незабавно и без условия», тъй като той е задържан и осъден «единствено заради упражняването на правото си на свобода на изразяване".

Но тези дни съпругата на блогъра - Енсаф Хайдар, има политическо убежище в Канада и живее там с трите им деца, съобщи, че властите в Саудитска Арабия са решили ударите да продължат.

Този месец Бадауи беше удостоен от английски ПЕН клуб с награда за писателска и гражданска смелост, припомни Ройтерс. В отговор в понеделник посланикът на Саудитска Арабия в Лондон е заплашил «с потенциално сериозни отражения» в отношенията между двете страни.

Другите финалисти за наградата "Сахаров" за 2015 г. бяха демократичната опозиция във Венецуела в лицето на „Кръгла маса за демократично единство“ и убитият руски опозиционен водач Борис Немцов.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на Денис Муквеге, гинеколог от Демократична република Конго, борещ се срещу използването на сексуално насилие като оръжие във военни конфликти.

Номинации за отличието могат да бъдат правени от отделна политическа група в ЕП или от поне 40 депутати от различни групи. Комисиите по външни работи и развитие в парламента определят трима финалисти, измежду които лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews