НАСА: На Марс има вода в течно състояние

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 септември 2015 в 19:17 8593 10

НАСА обяви, че има доказателства за наличието на вода в течно състояние на Марс. А където има вода, има и живот.

Представителите на НАСА почертаха, че вниманието на агенцията е насочено към Марс като планета, много подобна на Земята. НАСА отдавна има доказателства, че някога Марс е имало атмосфера и вода. Но нещо се е случило.

Приборите на Марс показват, че на Червената планета има повече влажност, отколкото вярвахме, сподели Джим Грийн (Jim Green), ръководител отдел за планетарни науки в централата на НАСА. Това е част от хидроложкия й баланс.

"Марс не е сухата планета, за която я смятахме. Открихме, че при определени условия по повърхността на Марс може да тече вода. И за първи път имаме доказателства за това. Има активни процеси на Марс, които ни дават основание да смятаме така."

Алфред Макюън (Alfred McEwen), главен изследовател за High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) в Университета на Аризона в Тусон и колегата му Луендра Ойха (Lujendra Ojha), аспирант от Технологичния институт на Джорджия в Атланта, са изследвали снимки, направени от камерата HiRISE на сондата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) Някои снимки показват, че стръмните склонове и ръбове на кратерите са осеяни с тъмни ленти със ширина 0.5-5 метра, които се появяват и нарастат през лятото и изчезват през марсианската зима.

Те са установили, че тези структури от периодични линии, наречени Recurring Slope Lineae - RSL са солени потоци вода, които се появяват сезонно през лятото в южното полукълбо.

"Нашата мисия на Марс е била да" следваме водата", в търсенето на живот във Вселената, а сега имаме убедителни научни доказателства, които потвърждават това, за което имахме сериозни подозрения", заяви Джон Грюнсфелд, астронавт на НАСА и астрофизик. "Това е значително откритие, което потвърждава, че водата - макар и солена - тече и днес на повърхността на Марс".

"Ивиците на склоновете са образувани благодарение на съвременната водна активност на Марс, " - заяви Лухендра Ойха.

Засега учените не знаят какъв е произходът на водата, която образува тъмните ленти. Ролята на нейния източник може по принцип да бъде ледът скрит под повърхността на Марс, но планетарните учени са скептични, че има някакви значителни запаси от замръзнала вода може да са скрити толкова близо до екватора на Червената планета. Другата хипотеза е, че има източник на вода на голяма дълбочина, естеството на който е засега необяснимо.

"Ние имаме само един пример за живот – и това е планетата Земя. Това, което открихме на Марс е, че там също би могъл да съществува живот. Но ние не знаем как е възникнал животът на Земята, не знаем и как би могъл да е започнал на Марс", каза Мери Бет Вилхелм от Технологичния институт на Джорджия.

"Мисля, че вероятността да има живот някъде на Марс е много висока – заяви Алфред Макюън от Университета на Аризона в Тусон. – Може би има живот в кората на планетата – например микроби. Вероятно това ще е следващото нещо, което ще открием там. За мен възможността да открием живот под повърхността на Марс е много висока."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2015 в 09:45

@Златин Златев: Принципно има логика в това което казваш, НО за да възникне живот, който е тотално различен от земния, то и планетата на която възниква трябва да е тотално различна.
А Марс не е.
Това предполагам е причината да се свързва водата на Марс с евентуален живот там.

29.09 2015 в 09:13

И на Земята има същества, които се "хранят" с метал, но и на тях им е нужна вода, иначе сухият метал не ръждясва.

29.09 2015 в 03:39

Не мога да разбера защо задължително да има живот щом има вода. Представете си, че живите същества на марс се хранят със скали или каквото има там... Ако хората се храняеха с метал да кажем това означава ли, че откриването на метал на друга планета означава, че там има живот... Знам, че звучи глупово, ама просто си се чудя...

28.09 2015 в 23:10

Ha американски информации вече не вярвам

28.09 2015 в 21:42

Щом има вода има и живот


Мне, не е сигурно. Поне според д-р Радева. Виж, ако беше алкохол, друго щеше да е работата.

https://youtu.be/SoApdz_n_zU
Команданте, за Марс ще им трябват поне засега, пустите руски двигатели. Гроздето е кисело.

28.09 2015 в 21:27

Егати, червените мурзилки щом и тая новина налазаиха, явно съвсем са им свили спонсорството...

28.09 2015 в 20:05

Щом има вода има и живот

28.09 2015 в 19:58

Хахахахахахах El Commandante сцепи мрака!!!! :)))

28.09 2015 в 19:35

Е не, отдавна не съм срещала в нета нещо така в десятката, El Commandante:))

28.09 2015 в 19:29

Добре че не откриха нефт, че марсианците трябваше да се готвят за демокрация,а германците-за марсиански бежанци деба...