150 години от смъртта на Франц Фердинанд

Българска история 18 декември 2013 в 00:01 7182 0

Франц Фердинанд
Франц Фердинанд

Франц Фердинанд е племенник на австро-унгарския импертор Франц-Йосиф и наследник на австро-унгарския трон от 1896 г., чието име става широко известно след покушението му при Сараевския атентат на 18 декември 1863г, превърнал се във формален повод за започване на Първата световна война.

През 1896 г. след кончината на баща си, става наследник на австро-унгарския престол. Но за престола той е готвен още от самоубийството през 1889 г. на братовчед си, кронпринца Рудолф, единствен син на австро-унгарския император. През 1892 г. прави околосветско пътешествие, чието описание излиза във Виена през 1895–1896 г. През 1898 г. е назначен за заместник на престарелия император и върховен главнокомандващ на армията.  Франц Фердинад планира след възкачването си на трона да управлява под името Франц ІІ. Той е отявлен поддръжник на католическата църква и клерикализма, но проявява по-голям либерализъм по отношение на отделните националности в империята.  Недолюбва руснаците и още повече сърбите, но категорично застава срещу евентуална война със Сърбия, за каквато настоява военният генералитет.

На 28 юни 1914 г. ерцхерцогът заедно със съпругата си пристигнал в Сараево по покана на генерал Оскар Потиорек. Младежкото бунтовническо формирование "Млада Босна", свързано със сръбската националистическа организация "Черна ръка", взело решение да се възползва от случая и да убие ерцхерцога като отмъщение за анексирането на Босна и Херцеговина от страна на Австро-Унгария през 1908 г. Убийството било поверено на група от седмина млади заговорници, повечето от които православни сърби, родени в Босна. 

Височайшата двойка пристига в Сараево с влака преди 10 часа сутринта в неделя. В 10:10 кортежът от шест автомобила (ерцхерцогът и съпругата му пътували във втората, заедно с ген.Потиорек) минава през града, приветстван от тълпите и се приближава до крайбрежната улица на р. Милячка, където се спотайват атентаторите.

Гимназистът Неделко Габринович първи хвърля по кортежа бомба, която убива един шофьор и ранява няколко човека. Терористът е заловен на място. Височайшият австриец посещава градската ратуша и се отправя в болницата, за да посети ранените от бомбата. Шофьорът на ерцхерцога по погрешка завива в странична уличка и забелязвайки много скоро заблудата си, прави опит да върне колата на заден ход, като при това с бавната си скорост превръща Франц Фердинад в леснодостъпна мишена. По странно съвпадение наблизо се намирал Гаврило Принцип, който незабавно излиза на улицата, изважда приготвения револвер и стреля два пъти – в ерцхерцога и жена му. И двете рани се оказали фатални и жертвите починали само за няколко минути.

Гибелта на втория човек в Империята от ръката на сръбските националисти се превръща в идеален повод за Австро-Унгария да обяви 48-часов ултиматум на Сърбия с преднамерено неизпълними изисквания. Сърбия, е поддържана от Русия, която счита нейната територия за сфера на своите жизненоважни интереси и, заставайки на нейна страна, се включва в един привидно локален конфликт, който скоро разпалва световен пожар.

Понеже децата на Франц Фердинанд били родени от морганатичен брак, то новият наследник на Франц Йосиф І станал 27-годишният ерцхерцог Карл, племенник на Франц Фердинанд – син на по-малкия му брат Ото, починал през 1906 г. През 1916 г. той става последният владетел на Австро-Унгария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови