Започват номинациите за журналистическия конкурс "Валя Крушкина"

OFFNews 15 септември 2014 в 12:40 1263 0

За трета поредна година Фонд „Валя Крушкина” при Фондация „Работилница за граждански инициативи” организира провеждането на журналистическия конкурс „Валя Крушкина – журналистика за хората”. Целта на конкурса е да отличи журналисти с активна позиция, която отстояват в името на гражданите.

В третото издание на конкурса е добавена нова категория – фотография и операторско майсторство.

До 20 октомври 2014, журналисти от различни медии ще могат да бъдат номинирани или да се самономинират в 5 категории:

Печатна медия
Електронна медия
Онлайн медия
Фотография и операторско майсторство
Млад журналист (възрастта на номинираните за наградата „Млад журналист“ към 11 септември 2014 година да не надвишава 28 навършени години).

В конкурса могат да участват български журналисти от медии, издавани в България или чужбина - журналисти от печатни медии - вестници, списания, журналисти от електронни медии - радио, телевизия, журналисти от информационни сайтове и агенции, журналисти на свободна практика и блогъри, както и представители на гражданската журналистика.

Участието в конкурса става, чрез попълване на формуляр, в който освен кратко представяне на кандидата трябва да се опишат мотивите за номинацията. Материалите трябва да бъдат представен или като прикачен файл или като линк. Задължително условие за участие в конкурса е материалите, с които журналистът участва да са авторски и да са публикувани в рамките на последната година от 11 септември 2013 до 11 септември 2014 година. Един журналист може да бъде номиниран или да се самономинира с максимум 3 материала.

Носителят на голямата награда „Валя Крушкина“ се избира директно от журито измежду номинираните. Тя е на стойност 1000 лева и е за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат или промени в законодателство, за журналистическа доблест и смелост.

Останалите пет награди, са всяка по 500 лева. Средствата за наградите са осигурени от дарители. Останалите средства събрани за лечението на Валя Крушкина са в поимения фонд и ще бъдат изразходвани единствено по предложение на Обществения съвет на фонда.

Кандидатурите ще бъдат оценявани от независимо жури, състоящо се от изявени журналисти и общественици. Членове на журито са Вяра Анкова, (БНТ), Радослав Янкулов, (БНР), Стояна Георгиева, (Медиапул), Владимир Йончев, (Offnews), Калин Първанов, (Тема), Николина Димитрова (Bulgaria on Air), Пролет Велкова (Дарик), Даниел Чипев (БНТ), Силвия Великова (БНР), Росен Цветков (БТВ), Полина Паунова (Медиапул), Петьо Цеков (Сега).

Основните критериите за оценка са: обективност, нестандартно отразяване и аналитичност.

Крайният срок за конкурса е 20 октомври 2014, 18:00 часа, номинациите се изпращата на: [email protected]

Връчването на наградите ще се състои на специална церемония през месец ноември 2014 година.

Повече за наградите, указанията, формулярът за номиниране и фонд „ Валя Крушкина“ можете да научите на www.rabotilnicata.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови