В страницата на Bird ще коментират само дарителите на сайта

OFFNews 29 януари 2024 в 15:06 2124 1

Снимка Фейсбук/bird.bg

Разследващият сайт bird.bg спря всички коментари по публикациите си в социалните мрежи, освен за дарителите на сайта.

Новината дойде след високия обществен интерес и породеното от него напрежение вследствие на разследването за имотните сделки на вицепремиера и финансов министър Асен Василев и бившия министър и депутат от ПП-ДБ Даниел Лорер, прочуло се като "Чаталджагейт".

"Спираме възможността да се коментира под нашите публикации поради големия брой обидни, клеветнически и нецензурни коментари насочени към нас и към други лица, които могат да ни съдят за даване на трибуна", написаха днес от bird bg.

Коментари ще могат да правят само дарителите на сайта, които са допринесли с минимум 50 евро. Bird ще се свържат с тях за подробности. Посетителите на страницата на bird.bg все още могат да харесват и споделят публикациите.

Чаталджагейт: Фактите и версиите на Асен Василев и Даниел Лорер

Новината предизвика бурни коментари. Някои обвиниха медията в цензура, докато други приветстваха решението за ограничаване на коментарите.

В края на миналата седмица Даниел Лорер Асен Василев се заканиха да съдят медията, "опетнила имената им". Неочаквано двамата бяха подкрепени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Борисов обяви, че е длъжен да им вярва, а Пеевски - че са станали жертва на атака от "съмнителни сайтове".

Преобладват негативните коментари

"Айде и тука наложиха цензура", пише Ивайло Петров. "Коментарите са обратната връзка, иначе ще си се четете сами. Така много личности спряха коментарите и ги подминавам", написа друг читател на медията.

Негативен коментар дойде и от Иван Петров, който написа: "Странно решение, тъй като има и хора, които ви следят от години с интерес, но нямат възможност да отделят пари за финансова подкрепа. Така ограничавате и свободата на словото. Ясно, че има тролове всякакви, по-скоро ги блокирайте, отколкото да ограничавате всички, които ви следват и не са тролове."

"А какво стана със свободата на словото?", пита друг потребител. "Трябва ви модериране", съветва друг коментар. "Ще се закриете сами", предупреждава Людмил Ковчев.

Сред положителните реакции на новината основно преобладават възклицания "Браво" и "Добро решение". "Правилно, действайте", пише Димо Гочев.

От bird отговориха на обвиненията в цензура така: "Нищо подобно. Всеки може да си сподели публикацията с какъвто иска коментар. Налагаме не цензура, а ценз!".

От медията отбелязват, че сатиричните профили "Данчо Полицая" и "Жената на Данчо Полицая" могат все така да коментират безплатно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

30.01 2024 в 09:59

хаха, ся си представям някой ще плати, за да може свободно да обижда - един вид цената на свободата на словото

е пък бе е лошо, ако само това е прага
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки