Лорер и Василев ще съдят за Чаталджагейт, а от Борисов и Пеевски дойде неочаквана защита (обновена)

Всички, опетнили името ми, ще си понесат отговорността, закани се Лорер

Ружа Райчева 26 януари 2024 в 14:12 6861 7

Даниел Лорер и Асен Василев

Снимка Колаж OFFNews/Снимки БГНЕС

Даниел Лорер и Асен Василев

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" и бивш министър на иновациите Даниел Лорер се закани да вземе правни мерки срещу "опетнилите името му" в скандала "Чаталджагейт". По-късно и финансовият министър Асен Василев направи същата заявка. 

В кулоарите на Народното събрание той заяви, че е купил имота на ул. "Чаталджа" на цена, пропорционална на тази, на която фирмата я е продала.

Лорер каза, че ще си сътрудничи с всички институции и ще обсъди всички правни възможности, за да предприеме действия, така че тези, "които се опитват да петнят името му", да си понеса отговорността. 

Той бе категоричен, че Станислава Арнаудова, известна като "Кралицата на винетките", сама е решила да закупи имота на улица "Чаталджа".  

Даниел Лорер разказа, че лично той не бил убеден, че иска да продава апартамента си, защото със семейството му точно се били нанесли в него. "Не бях склонен да продавам лесно и затова. Ето защо цената за моя имот е по-висока, отколкото за имота за фирмите", каза той.

Бившият министър на иновациите каза, че откакто е направил сделката, цените са скочили още повече. 

Асен Василев: От 2021 г. нямам отношение към тази сграда, ще съдя Чобанов

"Аз не съм живял на този адрес", коментира малко по-късно в кулоарите финансовият министър Асен Василев.

"Пуснах две прессъобщения по въпроса, с които ясно казвам две неща - от 2021 г. не съм собственик на въпросната фирма", напомни той. 

Асен Василев каза, за последно е ходил на “Чаталджа” 3, когато “Продължаваме промяната” последно е ползвала сградата като офис - някъде около септември миналата година.

Финансовият министър каза, че не знае как се е стигнало до това купувач на сградата да бъде фирмата на Арнаудова. “Доколкото знам е била обявена за продан през брокер, както е стандартно”, допълни Асен Василев.

"Ще съдя Атанас Чобанов за тези твърдения", закани се Асен Василев.

Неочаквана защита от Борисов и Пеевски

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски защитиха Асен Василев по темата.

Борисов каза, че е попитал Кирил Петков, Атанас Атанасов, Даниел Лорер за "Чаталаджагейт" и е бил уверен, "че няма абсолютно нищо, което да го притесни. "Аз съм длъжен да им вярвам. Девет месеца изкарахме заедно, това си е сериозна връзка", каза Борисов. 

На свой ред Пеевски каза, че Асен Василев е станал жертва на атака от съмнителни сайтове. Той добави, че зад атаката по Василев и Лорер стоял "единственият останал олигарх, който притежава медиите в България", без да уточни за кого точно говори. 

Хронология на скандала "Чаталджагейт" - "Кралицата на винетките"

На 10 януари bird.bg публикува разследване, в което съобщи, че бивша фирма на финансовия министър Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лева, но е успяла да спаси имуществото си с изгодна сделка.

Купувач по сделката е фирмата на Станислава Арнаудова - "Интелигентни трафик системи". Арнаудова е по-известна с прякора си "Кралицата на винетките" - защото доскоро прибираше по 7% от всяка винетка.

На 7 септември 2023 г. "СТВ Консълтинг", бившата фирма на Асен Василев, продава дворното място и 5 имота в сграда на ул. "Чаталджа" 3 в София за близо 3 млн. лв. Три месеца след това фалира.

Въпросната сграда на ул."Чаталджа" служи за често място за срещи на ПП.

Арнаудова е сключила сделка и с бившия министър на иновациите Даниел Лорер. Оказва се, че той също има имоти в тази сграда на ул. “Чаталджа” 3. Лорер ги продава с огромна печалба в същия ден като "СТВ Холдингс", но на Арнаудова в лично качество.

Имотът на Лорер е купен от “СТВ Консълтинг” за 351 950 лв. преди малко повече от година, когато е министър. На 7 септември 2023 г. Лорер продава имота на "Кралицата на винетките" за 1 858 038.50 лв, пише bird.bg.

На 12 януари ПП-ДБ внесоха предложение в деловодството на Народното събрание, с което предложиха промяна на комисионната, която получават фирмите, продаващи винетки - да се намали от 7% на 3%. На 16 януари парламентът прие законопроекта на първо четене.

Отново на 12 януари Асен Василев реагира с публикация, озаглавена "не били компютри, а компоти". Той заяви, че "ако bird.bg беше истинска медия", щеше да установи, че сградата на ул. „Чаталджа“ 3 е купена от фирма „СТВ Консълтинг“ през 2019 г. за изграждане на офис на компанията и реконструкцията е завършена през 2021 г.

Василев твърди, че не познава Арнаудова и че през 2021 г. е напуснал фирмата, с което е приключило участието му в „СТВ Консълтинг“. Собственикът на фирмата е продал сградата на 7 септември 2023 за 3,1 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

7

опетков

27.01 2024 в 10:08

Всички са маскари, но тези двамата са най-големите. То само като ги погледнеш, разбираш, че не са читави хора. На тях дори кенеф да чистят не можеш им повери, ние им дадохме цялата ни държава.

1236

6

БотоксПутю

26.01 2024 в 17:45

"Неочаквана защита от Борисов и Пеевски"
За мен пък е напълно очаквана.

1000

5

Tsvyatko Kovachev

26.01 2024 в 17:09

всеки политик трябва да го обръщат с хастара навън - хубаво е че се вдигна шум , при боцко всичо си беше ок и докато се усетим , хоп едни милиарди заминаха

723

4

user4eto

26.01 2024 в 16:09

А имах си хас боката и пеката да не помогнат. Изключително много ги е страх от дейността на Чобанов.
Но ако умишлено или прибързано е наклепал Василев и Лорер, колкото и да го харесвам, заслужава малко да го побутнат към правия път.

1000

3

bobisan

26.01 2024 в 15:56

Продължават с наглото и арогантно поведение, че вече и заплашват журналисти със съд..
Извадиха се документи и на база на тях се правят коментари/анализи.. И на децата им стана ясно, че тук има далавера.

11024

2

Комита

26.01 2024 в 15:47

Атанас Чобанов основава разследването си на официални документи. Кого ще съдят тези хубавци? Имотния регистър?!?

-1695

1

Mladen Nikoloff

26.01 2024 в 15:41

Не мога да разбера, защо целият фокус е върху това, че американецът осъдил фирмата на Асен Василев СЛЕД като той бил напуснал като управител. Очевидно я е осъдил за неща, които са се случили ДОКАТО е бил управител. Какви са тези неща и защо никоя медия не пита?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика