Силвия Великова: Казаха ми, че има натиск да бъда свалена заради критики към Гешев (обновена)

OFFNews 12 септември 2019 в 16:39 16662 2

Силвия Великова

"Преживяла съм го вече веднъж със сменяне на ресора през 2004 г., когато по искане на пресцентъра на президента Георги Първанов ресорът ми бе отнет. Минаха 15 години, явно времената не са се променили", коментира свалената от ефир журналистка на БНР Силвия Великова пред "Сега". Тя добавя, че няма да подава заявление за излизане в отпуск заради скандала. 

"Няма писмени мотиви за отстраняването ми от ефир и отнемането на ресора ми", беше категорична Великова. Журналистката обяснява още, че е била извикана от новия и.д. директор на "Хоризонт", който ѝ съобщил кой поема съдебния ресор и кой ще води утрешното ѝ предаване. 

"Готвих предаването допреди малко и трябваше да отида на протеста срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор", обяснява журналистката и допълва, че неофициално от вторник ръководството води разговори с нея. Било й недвусмислено показано, че има натиск да бъде свалена от ефир заради непрекъснатите си критики към Гешев. Било й е предложено да обучава кореспондентите на радиото.

По-рано днес стана ясно, че в "Хоризонт" неочаквано е пенсиониран досегашният директор и е назначен нов и.д. - Николай Кръстев. Великова е свалена от микрофон, а съдебният ресор, за който отговаря от много години, е разпределен на нейни колеги.

Генералният директор на БНР Светослав Костов коментира пред "Свободна Европа“, че единствената причина Великова да не води предаването „Преди всички“ и да не се занимава повече със съдебния ресор е, че длъжносната й характеристика е старши редактор в програма „Хоризонт“. „Има ново ръководство на програмата, което да решава как да звучи тя по-добре. Никой никого не е свалял, а г-жа Великова ще продължи да изпълнява задълженията си“, обяснява Костов. Генералният директор отговаря отрицателно на въпрос дали решаващи за промените в БНР не са неудобните въпроси на журналистката.

„Тя не е твърде критична към прокуратурата през последните месеци, тя е критична към прокуратурата от 15 години. Ако е имало някакъв натиск, той е можело да бъде упражнен отдавна.“ По думите на Костов става дума за еднолично решение на Николай Кръстев, който е „един изключителен професионалист“. Приоритет на новия програмен директор на „Хоризонт“ е да бъде изчистен профилът на програмата, както предвижда концепцията на Светослав Костов.

„Това не е първият проблем, който Николай Кръстев разрешава, затова не случайно съм го привлякъл към моя екип“, допълни Костов.

Докато течеше скандалът, по „Хоризонт“ звучеше песента на „Бийтълс“ „Let it be“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови