Пеевски внесе закон за свободни и прозрачни медии без фалшиви новини

OFFNews 06 февруари 2018 в 16:01 17416 9

Издателят и депутат от ДПС Делян Пеевски внесе в парламента предложение за промени в медийното законодателство и по-специално - изменение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Сега този закон изисква всяко печатно издание да съобщи собственика си в началото на всяка календарна година, а информацията се вписва в регистър.

Освен Пеевски, вносители на още Йордан Цонев, Хамид Хамид и бившият пиар на ДПС Велислава Кръстева, която също е депутат.

С предлаганите промени регистърът ще се разшири и ще обхване собствениците не само на печатните медии, но и на онлайн изданията, радиата и телевизиите. Собствениците трябва да бъдат посочени до физическите лица. Вносителите изрично посочват, че законът ще обхване всички доставчици на "медийни услуги" по смисъла на Изборния кодекс, а в него влизат всички видове медии. 

"Доставчиците на медийни услуги са длъжни да посочват данните за действителния си собственик и в интернет-страницата на съответната медия или издание", пише в законопроекта.

В предложените промени медийните собственици ще са длъжни да подават декларации за собствеността по Търговския регистър, декларация с информация за всеки постъпил лев към медията с размера, основанието и лицето, предоставило финансирането. Посочено е, че става въпрос за финансирането извън обичайната търговска дейност на медиите.

Друг любопитен акцент от законопроекта е, че той въвежда ограничение върху монопола в разпространението на печатните издания - нещо, за което самият вносител Делян Пеевски неведднъж е бил обвиняван. Ако се установи, че едно лице държи над 1/3 от всички обекти за продажба на дребно на печатни издания, Министерството на културата ще трябва да сезира Комисията за защита на конкуренцията.

В мотивите е посочено, че по този начин ще се повиши степента на свободата на словото, а друга цел е борбата с фалшивите новини.

Депозирането на законопроекта, който може да видите тук, бе съпътстван и с изявление на Пеевски до медиите. Препечатваме го без редакторска намеса:

Уважаеми Госпожи и Господа, днес, заедно с колегите ми Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, внесохме за обсъждане в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Внесеният законопроект ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда, тъй като предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства. Законопроектът ще преустанови и спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна и че собствеността в медиите била неясна.

Същият кръг от медии, вече повече от десет години непрестанно генерира фалшиви новини за мен и издателския ми бизнес, с единствената цел да манипулира обществото чрез постоянното повтаряне на неистини. Независимо от тенденциозно изграждания ми през годините негативен образ, моята позиция винаги е била ясна и последователна – да разкривам манипулациите и лъжите, като изнасям цялата истина за авторите им и техните зависимости.

Истината за участниците в престъпната приватизация, ограбила националния капитал, истината за разграбването на активите, финансирани с парите на вложителите в КТБ, истината за кукловодите на българския преход, оплели държавата чрез икономически зависимости и медиини манипулации, които години наред си бяха присвоили ролята на обществен ментор и целенасочено заблуждаваха хората.

Именно тази позиция е в основата и на внесения законопроект. Обществото трябва да знае, кой кое е на медииния пазар и как се финансират медиите. Всеки трябва да може да прецени достоверността и независимостта на информацията и мненията, изразени в медиите, именно през призмата на прозрачната собственост и пазарното икономическо същестуване.

Защото не може някои медии да се самообявяват за „независими“, на каквито примери сме свидетели днес, когато крият действителния си собственик или се финансират непазарно и обслужват конюнктурните интереси на своите български или чуждестранни финансови благодетели.

Хората, потребители на медийната информация, трябва да знаят това, а участниците на медийния пазар им го дължат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

06.02 2018 в 18:01

Ама как "повече от десет години непрестанно генерира фалшиви новини за мен и издателския ми бизнес". Преди 10 години Пеевски нямаше издателски бизнес. Даже преди 2 години...

13214

3

XR4

06.02 2018 в 17:39

Поредния цирк!
Предлагаме промени за които сме сигурни, че няма да минат.И после-ето, ние сме добрите...

21061

2

рамбо

06.02 2018 в 17:31

В закона сигурно пише , че вестници могат да се продават само в "лафка", иначе не са "свободни" и трябва да се горят