От мястото на събитието: Теодора Трифонова и Росен Цветков за изборите в САЩ

Мая Младенова Последна промяна на 03 ноември 2020 в 11:14 3553 0

Снимка bTV

Репортерът Теодора Трифонова и операторът Добромир Иванов

Репортерите на bTV Теодора Трифонова и Росен Цветков са в САЩ, за да отразят отблизо може би най-чаканите президентски избори в историята. Екипите заминаха на място три седмици преди вота. Как се готвят за голямата изборна нощ, с какво тези избори са по-различни и как усещат атмосферата на място - двамата разказват за читателтие на OFFNews.

В кои точки следите изборите и защо избрахте тях?

Теодора Трифонова: Заедно с оператора Добромир Иванов сме трета седмица в Съединените щати. За това време посетихме пет щата – Илинойс (Чикаго), Уисконсин, Аризона, Пенсилвания и Делауеър. Избрахме места, от които можем да разкажем истории, които засягат основните теми на президентски избори – коронавируса, расизма, разделението в американското общество.

Тези избори са безпрецедентни в американската история, защото се провеждат под сянката на пандемията от КОВИД-19, а най- много заразени има именно в Щатите. Точно затова решихме да представим различен ъгъл на темата – отидохме в Чикаго, градът даван за пример за овладяване на кризата. Там PCR тестът е напълно безплатен за всички, независимо от здравния или имиграционния статут. Безплатна е и противогрипната ваксина. Градът има ясен план от 5 стъпки за овладяване на кризата.

Темата за носенето на маска се превърна в политически въпрос и успя да раздели американското общество. Решихме да видим каква и ситуацията в малките градове. Така например в градчето Уилямс, с население 2 хиляди души, намиращо се в северната част на Аризона, никой не носи маска. Кметът, който е от републиканската партия и симпатизира на Доналд Тръмп, смята, че това би ограничило правата на жителите, затова не въвежда мерки за ограничаване разпространението на вируса. А ако в Уилямс споменете името на кандидата на демократите Джо Байдън, най-вероятно ще ви набият. Това е реплика на един от героите в репортажа ни - бармaнa от местното заведение.

Друга стена, която раздели американското общество, е тази на границата между Съединените щати и Мексико. Преди 4 години строителството й се превърна в основно обещание на Тръмп. Екипът ни пътува до границата на Аризона. На място се оказа, че са построени много малко от обещаните над 3100 километра. Шерифите, които патрулират на границата, не смятат, че тя е намалила потока от желаещи да достигнат до Щатите в търсене на американската мечта. И отчитат ръст на починалите в опит да преминат пустинята и да стигнат до най-близкото градче отвъд стената.

Росен Цветков: Нашият екип (с оператора Петър Джанаваров) приключи снимките в първите две локации - Минеаполис, щата Минесота, и Атланта, щата Джорджия. Решихме да се върнем първо в Минеаполис, откъдето започнаха големите протести срещу расизма и полицейското насилие в края на май. Помните повода - по време на уличен арест афроамериканецът Джордж Флойд се задуши - поредна смърт на тъмнокож в ръцете на полицай в Съединените щати.

Интервю с роднини на Флойд

За първи път пред българска телевизия застанаха близки на Флойд. В специално издание на bTV Репортерите, което подготвяме, ще разкажем и за още семейства от Минесота, загубили любими хора, застреляни от полицаи, и които с години чакат адекватно правосъдие и продължават да се борят за справедливост. Ще отведем зрителите ни и при разрушените при избухналите безредици сгради. Щетите в Минеаполис се оценяват на над 50 милиона долара.

Малко след случая “Флойд” Атланта също беше разтърсена от убийство на афроамериканец. Последва нова вълна от протести и напрежение по улиците на града. Именно в Атланта ексклузивно пред камерата на bTV говори синът на Мартин Лутър Кинг - глобален символ на борбата за социална справедливост и човешки права. Мартин Лутър Кинг III споделя позицията си за протестите срещу системния расизъм, за разединената днес Америка, за мечтата на баща му и дали тя беше изпълнена, за пътя, по който американското общество трябва да поеме оттук нататък.

Мартин Лутър Кинг III

Къде ще бъдете в деня на изборите?

Росен: Във Вашингтон, за да следя отблизо щаба на кандидата на Републиканската партия - Доналд Тръмп. Тъй като има информация за възможни сблъсъци по улиците на града, а и на други места в Съединените щати след обявяване на резултатите, двамата с оператора Петър Джанаваров сме в готовност да следим внимателно и отблизо тези процеси, ако се случат.

Теодора: Ние с Добри Иванов сме в Уилмигтъм, Делауеър, броени часове преди изборната нощ, която ще отразяваме от щаба на кандидата на демократите Джо Байдън. Очакват се изненади на вота, най-вече в така наречените колебаещи се щати, които решават изборната надпревара. В момента преднина има Байдън пред Тръмп, но в американските избори всичко е възможно. В надпреварата преди 4 години, Хилари Клинтън също водеше в социологическите проучвания, но след това изгуби изборите.

Какво е усещането дни преди вота?

Росен: Усеща се ентусиазъм, силно желание за гласуване - видимо и от рекордната изборателна активност преди 3 ноември, което експертите отдават на различни фактори. От една страна се усеща желанието за рязка промяна в управлението на Америка. От друга, пандемията и протестите дават повод на много гласоподаватели да оценят как се е справил с кризисните моменти президентът Тръмп - като го подкрепят, или, съответно, като изберат опонента му.

Теодора: В Щатите изборите са изключително важни за американците. Всеки, когото спрете на улицата, има мнение за ситуацията в страната и се отчита много активно участие на този вот, както казва и Росен - заради пандемията и тежката криза, в която е страната, от нуждата от промяна или за да подкрепят своя кандидат. Заедно с Добромир Иванов отразявахме изборите преди 4 години, но обществото никога не е било толкова разделено и крайно между двете големи партии. Усеща се и страх, какво ще се случи след изборната нощ - има опасения за размирици, и затова дали ще е ясен 46-тия президент.

Как пандемията се отразява на готовността за участие в изборите?

Теодора: Рекордна избирателна активност е отчетена в предварителното гласуване – 2/3 от американците, които вече са дали своя глас, са го направили по пощата. Дали писмата с изборните книжа ще се доставят навреме, дали ще бъдат преброени до края на изборната нощ и как това би оказало влияние на резултатите - всичко това може да се окаже ключово за тези избори. Но това, което прави впечатление, е как изглеждат градовете в Щатите – пусти и празни, дори призрачни. Много от хората работят от вкъщи, редица заведения, ресторанти не работят, други са фалирали.

Росен: В Атланта наблюдавахме сериозен интерес и към гласуването в избирателните секции - на места се образуваха огромни опашки в дните преди 3 ноември, но това не отказа хората, решили да пуснат бюлетината си. Няма защо да се съмняваме - изборите ще бъдат оспорвани и напрегнати. Описвани са като исторически, най-важни до този момент, вероятно и заради това, което преживяват американците по време на пандемията. Знаете, това е държавата с най-много починали от коронавируса. Не е ясно обаче кога ще знаем кой ще е бъдещият президент на Америка. Изглежда все по-вероятно да научим резултатите не в изборната нощ, а в дните след това. Развоят на събитията след 3 ноември не може да се прогнозира с точност.

Какви мерки се вземат в самите секции?

Росен: От това, което видях с очите си в Атланта, се вземат нужните мерки. Не се пропускат много гласоподаватели в залите, има социална дистанция, всички носят маски. Навсякъде пред секциите и вътре в тях има дезинфектанти. Избирателите се отнасят сериозно към мерките - поне тези, които нашият екип засне.

Как пандемията се отразява на работата на журналистите на терен?

Росен: Изключително трудно се уговарят срещи и хора за интервюта. Това беше първото сериозно предизвикателство пред екипа ни. Някои от идеите ни за снимки не могат да се осъществят именно заради КОВИД рестрикциите. Разбираемо, докато пандемията в Америка се усложнява, събеседниците ни предпочитат онлайн разговори. От друга страна, светът изглежда много различен. Бях в САЩ преди година на специализация - сега усещам атмосферата тук по-напрегната отвсякога. Америка не ми изглежда същата. Сложно е и пътуването, комуникацията на живо е пълна с притеснения и страх от заразяване. Но приемам работата на терен в момента като изключително безценен опит. Затова приех да отразявам изборите тук.

Теодора: Ние също получихме редица откази за интервюта заради страх от заразяване. А тези, които правим, ги взимаме на разстояние от събеседника поне метър и половина. Използваме микрофон с дълга дръжка, за да спазваме дистанция. Задължително сме с маски през цялото време, докато работим. Най-интересна е ситуацията в самолета, където рискът от заразяване е висок. Наложи ни се да сменим 8 полета, докато сме в Щатите. В самолета сме с ръкавици, маски и шлемове. Коронавирусът направи работата ни по-трудна. Искахме, например, да снимаме в университета на Делауеър, където е учил Джо Байдън и където сега училището по политика е наречено на него, но достъп вътре в сградата ни беше отказан заради коронавируса.

Защо е важно според Вас налага пътуването на екипи на терен?

Росен: Целта ни е, макар и във времена на социална дистанция, като журналисти да следим отблизо това събитие с глобално значение, чийто изход ще повлияе не само на американското общество, но и на хората и процесите в целия свят, включително и в България.

Във времена, в които дезинформацията и фалшивите новини се разпространяват изключително бързо и лесно, и са достигнали невиждани размери, ние избираме да не се доверим изцяло на информационните агенции, а да проверим фактите и да предадем атмосферата от първа ръка. За нас е важно да представим обективна и независима от политическо влияние картина за това толкова важно събитие в световен план, имено затова два екипа работим на терен, а в София колегите от международната редакция на bTV Новините следят и проверяват информационния поток от агенциите и другите източници.

Теодора: Смятам, че работата на журналиста изисква да можем да работим във всякакви ситуации - напрегнати, опасни или конфликти. Защото обществото трябва да бъде добре информирано, въпреки предизвикателствата пред нас. Това е нашата работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови