Нова спирачка в съда: Кошлуков остава в БНТ за неопределено време (обновена)

Мая Младенова 15 юни 2023 в 12:20 4540 1

БНТ

Снимка БНТ

БНТ

Емил Кошлуков, чийто мандат в БНТ изтече, остава генерален директор за неопределено време заради ново обжалване на последния конкурс.

Според източници от Съвета за електронни медии (СЕМ) спортният журналист Александър Йовков е обжалвал решението на по-ниската съдебна инстанция, която постанови прегласуване на кандидатите в прекратения конкурс.

На конкурса през юни 2022 г. никой от явилите се не събра необходимите минимум три от пет гласа. Тогава медийният регулатор прекрати процедурата по избор, а Кошлуков запази поста си до избора на нов шеф на телевизията. Двама от кандидатите, Ирина Величкова и Сашо Йовков, обжалваха прекратяването в съда. СЕМ, от своя страна, не иска да насрочи нов конкурс при висящо дело заради риск и това решение да бъде атакувано в съда.

Към днешна дата нито от ВАС, нито самият Йовков потвърждават, че обжалването е в ход. То би отложило за пореден път и то за дълго избора на нов генерален директор предвид сроковете, в които претовареният ВАС разглежда делата.

Мандатът не бил удължен... а продължава

Междувременно председателят на СЕМ Соня Момчилова коментира пред БГНЕС, че не било вярно, че мандатът на Кошлуков е удължен. Тя се позовава на Закона за радиото и телевизията, в който липсва формулировка за удължаване на мандат. В същото време припомня чл. 67 от същия закон, приет заради казуса с бившия генерален директор Вяра Анкова. По силата на чл. 67 старият генерален директор изпълнява фукциите след изтичане на мандата до избор на нов директор.

И при двете формулировки резултатът е един и същ – удължава се времето, в което Кошлуков управлява телевизията.

Соня Момчилова е председателят, под чието ръководство се проведе обжалваният конкурс и под чието ръководство медийният регулатор за пръв път в историята си не успя да избере шеф на обществената телевизия въпреки силната конкуренция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика