МЗ решава опасни ли са за здравето съветите на Гала

Наука ОFFNews 28 декември 2016 в 18:04 5402 4

И Министерството на здравеопазването ще трябва да се занимае с вредните за здравето съвети в предаването „На кафе” по „Нова Телевизия”.

Това става ясно от писмо-отговор на сигнал до Съвета за електронни медии, част от кампанията, подета от сайта "Наука и критично мислене".

Кампанията насочи вниманието на СЕМ за недопустими практики в предаването, които застрашават здравето и безопасността на зрителите.

В писмото председателката на СЕМ Мария Стоянова оповестява, че Съветът е предприел съответните административно-наказателни действия съгласно нормите на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

В отговора се посочва, че предаването „На кафе” по „Нова Телевизия” е обект на постоянен мониторинг и Съветът е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването с молба за експертно мнение относно съдържанието на излъченото предаване "На кафе" с участието на д-р Наташа Кембъл - Макбрайд. (Кембъл-Макбрайд препоръчва да се пие сурово непастьоризирано мляко за лечение на състояния от шизофрения и аутизъм до рак на червата)

Резултатът от запитването ще бъде оповестен допълнително.

В отговора се цитира Законът за радиото и телевизията, който "не допуска създаване или предоставяне за разпространение както на предавания, така и на търговски съобщения, които застрашават здравето и безопасността на гражданите. Забранени са търговските съобщения за лекарствени продукти, които се отпускат само по лекарско предписание, или за лечение, което се назначава само по лекарско предписание, с изключение на случаите по чл. 248 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (чл. 75)".

"Забраната, разписана в чл. 169 от Закона за здравето, е недвусмислена по отношение на всички форми на реклама на неконвенционални методи на лечение включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация" - продължава писмото.

На редовно заседание на СЕМ от 14.12.2016г. СЕМ е обсъден доклад за мониторинга върху телевизионните програми за наличието на реклами за лечение, лекарствени средства и участие на медицински специалисти в тях.

Председателката на СЕМ Мария Стоянова подчертава "важността и обществената значимост на проблема".

Към доставчика на медийни услуги "Нова Броудкастинг Груп” АД са предприети необходимите административни действия.

В сряда вечерта СЕМ разпространи до медиите и следното прессъобщение:

По повод съдържанието на предаването "На кафе", включено в програмата Нова телевизия на 08.12.2016 г., както и по други подобни случаи, Съветът за електронни медии се е самосезирал за спазването на забраната, предвидена в Закона за здравето - да бъдат рекламират неконвенционални методи.

По случая в СЕМ постъпи и масов сигнал от граждани за "абсурдните теми и опасни съвети" към телевизионната аудитория.
В тази връзка Съветът е отправи искане до Министерството на здравеопазването, по компетентност, за експертно мнение. След получаване на тяхното становище, съгласно разпоредбите на чл. 75, ал. 5, т. 4. (насърчават поведение, което застрашава здравето или безопасността) от Закона за радиото и телевизията и чл. 169 от Закона за здравето (Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация), Съветът за електронни медии ще предприеме предвидените законови действия.



Следете темата в Наука ОFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

31.12 2016 в 23:06

+1.

16193

3

SC

29.12 2016 в 19:27

Нека я накарат да си пие урината. Да онагледи твърденията си.

13277

2

66

28.12 2016 в 22:55

гала има толкова интелект. че може да повярва и за пръднята и боята

12247

1

al-ien4

28.12 2016 в 22:05

Много е важно този случай, освен с проверка и мониторинг - да завърши и с наказания за екипа, стоящ зад "Гала" - години наред бълващ простотии от ефира на една от най-гледаните телевизии, в България разбира се...