Казусът с ТВ7 е изпратен до Съвета на Европа и Еврокомисията

OFFNews 30 април 2015 в 14:58 2733 0

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Институтът за модерна политика сезира националния омбудсман, Комисаря по правата на човека на Съвета на Европа и Европейската комисия "за акцията срещу ТВ7".

В юридическото становище на ИМП се посочва, че "акцията на частния съдебен изпълнител със съдействието на полицейските органи е в грубо нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека (ЕКЗПЧОС) и на стандартите в областта на свободата на словото и печата, установени от практиката на Съда в Страсбург, които са задължителни за България."

Институтът за модерна политика изтъква, че "е правно необосновано случаят да се свежда до търговскоправен спор между кредитор и длъжник. Този случай надхвърля сферата на търговското право - доколкото се отнася до медия и следователно засяга защитени от Конституцията и ЕКЗПЧОС основни права".

В сигнала на Института за модерна политика пише още, че "според Съда в Страсбург принудителни действия спрямо медии, извършени като “впечaтляващи и зрелищни”, неминуемо се отразяват върху редакционните колективи и се възприемат като потенциална заплаха за свободното упражняване на журналистическата професия."

Член на Управителния съвет на Института за модерна политика е Борислав Цеков, който е и председател на Движение „Модерна България”. През януари 2015 г. Българската социалистическа партия и движение „Модерна България” подписаха споразумение за съвместна работа "за постигане на демократична, социална и правова държава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови