И кореспондентите на Радиото искат оставката на генералния директор

OFFNews 01 октомври 2019 в 13:35 4207 0

БНР

Снимка offnews.bg

Кореспондентите на БНР в страната се обединиха в обща позиция и днес я изпратиха в СЕМ.

След безпрецедентното спиране на радиосигнала и опитите да бъде свалена от ефир Силвия Великова, обстановката в Радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на поста генерален директор ще ескалира допълнително напрежение, подчертават 17-те подписали се. Всички те са категорични - и генералният директор, и Управителният съвет на БНР, трябва да подадат оставките си.

Липсват обаче имената на кореспондентите в Кърджали и Смолян.

Вчера подобно писмо с конкретни детайли, опровергаващи твърденията на директора Костов,бе изпратено до СЕМ от Редколегията. Идеята е да се изяснят истините и всички обстоятелства, довели до кризата в "Старата къща", както наричат Радиото, а членовете на СЕМ да се запознаят с тях, преди да се произнесат с решение. 

Ето и целия текст на позицията на 17 от регионалните кореспонденти на БНР: 

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,

по повод тиражираните твърдения относно легитимността на редколегията на програма "Хоризонт", държим да уточним, че всяка една позиция, заявена от нашия представителен орган пред Вас, е съгласувана с всеки един от нас и ние категорично заставаме зад искането "ЗА" оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов и на УС на БНР.

Причините за това са ви ясни - безпрецедентното спиране на радиосигнала и опитите за отстраняването от ефира на журналиста Силвия Великова. В момента обстановката в Радиото е нездравословна и оставането на Светослав Костов на този пост ще ескалира допълнително напрежение.

Дълбоко сме възмутени от опитите разговорът за безпрецедентното спиране на ефира на 13 септември 2019 г да бъде подменян с финансови въпроси за размера на заплатите и хонорарите в БНР. Вярваме, че и Вие оценявате работата на кореспондентите като изключително важна и съдържаща смисъла на определението "Национално радио" - то е национално не заради техническите възможности на радиоразпръскването, а заради темите, които звучат в ефира.

Няма да си позволим да показваме фишовете за заплатите си, тъй като това би принизило дискусията до ниво, каквото се опитват да наложат неизвестни за нас колеги. Темата в този казус е спирането на ефира и опитите за натиск върху свободното изразяване на журналистическо мнение.

Категорично заявяваме, че стоим още от първия ден на скандалното спиране на радиосигнала в цялата страна зад искането на оставка на генералния директор Светослав Костов и Управителния съвет на БНР. Това не е емоционално решение, а светкавична реакция, която, въпреки стотиците километри помежду ни, беше представена на колегите ни в София без нито един глас "въздържал се" или "против".

С уважение:

Благоевград - Кети Тренчева
Бургас - Даниела Костадинова
Варна - Даниела Стойнова
Велико Търново - Здравка Маслянкова
Враца - Ива Антонова
Габрово - Велина Махлебашиева
Добрич - Мая Щърбанова
Кюстендил - Кирил Фалин
Ловеч - Пламен Христов
Пазарджик - Невена Петрова
Плевен - Латинка Светозарова
Пловдив - Кремена Данева
Русе - Ася Пенчева
Сливен - Стоян Радев
Търговище - Евтим Петков
Хасково - Дора Атанасова
Ямбол - Даниела Костова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови