Европейската комисия започва дискусия относно безопасността на журналистите

OFFNews 24 март 2021 в 10:12 1762 0

Снимка pixabay

Европейската комисия започна диалог относно закрилата на журналистите в ЕС с голяма група от заинтересовани страни. Сред тях са журналисти и журналистически организации, медийни компании, представители на медийни съвети, на Европейския парламент, на държавите членки и техните регулаторни органи, както и международни партньори. Това съобщи представителството на Европейската комисия в България, цитирано от БТА.

"Убийствата на разследващите журналисти Дафне Каруана Галиция и Ян Куцяк трябваше да бъдат предупредителен сигнал за Европейския съюз. Заплахите и нападенията срещу журналисти обаче се увеличават, това е заплаха и посегателство срещу демокрацията като цяло. За първи път Комисията работи по инициатива, посветена на безопасността на журналистите, която следва да доведе до осезаемо подобряване на ситуацията", коментира Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, добавя:

"Свободата на медиите не може да се приема за даденост, трябва активно да я защитаваме, особено в ерата на цифровите технологии и повишения риск от атаки онлайн. Трябва журналистите да могат да изпълняват ключовата си роля в нашите демокрации, като гарантираме условията те да работят безопасно. Днес започваме дебат за това как да се увеличи тяхната защита, да се улесни сътрудничеството им и да им се помогне да развият необходимите цифрови умения."

Диалогът ще продължи до 25 март, като част от Европейски форум на информационните медии. Това е важен етап от изготвянето на препоръката на Комисията към страните членки, която има за цел да осигури закрилата на журналистите (в и извън интернет) и да се бори срещу нападения основани на половата идентичност и над малцинствата в ЕС. Препоръката ще бъде представена по-късно през годината. Форумът и препоръката са част от редица инициативи, които имат за цел да се справят със заплахите за свободата на словото и плурализма на медиите в ЕС, както бе обявено в Плана за действие за европейската демокрация и особено за журналистите, чрез инициатива, която цели да ограничи неправомерното използване на съдебно преследване с цел сплашване или цензура. Този план върви ръка за ръка с Плана за действие в подкрепа на възстановяването и преобразуването на медийния и аудио-визуалния сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови