Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

65 журналисти и медийни служители са убити по света през 2020 г.

Ивайла Сопотенска 12 март 2021 в 17:47 1993 0

Снимка pixabay

Международната федерация на журналистите (МФЖ) публикува днес доклада за журналисти и медийни служители, убити при инциденти, свързани с работата им по света през 2020 г. Годишният доклад в своето 30-то издание подробно описва обстоятелствата за 65 убийства, извършени по време на целенасочени атаки, бомбени атаки и инциденти с кръстосан огън в 16 държави.

Това е със 17 жертви повече, отколкото през 2019 г. (49), а общият брой на журналистите и медийните служители, загубили живота си при насилие по света е 2 680 от 1990 г. насам, когато МФЖ започна да публикува годишни доклади, за да подчертае задълбочаващата се криза на безопасността за медиите.

Данните, публикувани от Федерацията за тази година, показват, че броят на убийствата на медийни специалисти е горе-долу на същите нива като през 90-те години.

Докладът цитира сред основните причини за кризата с безопасността в журналистиката организираните престъпни групи, екстремистите и сектантското насилие, които продължават да нанасят удари сред журналистите, десетки от които платиха най-високата цена за независимото си отразяване на събитията по целия свят.

"В това отношение 2020 г. не беше изключение. Безмилостното царуване на престъпни барони в Мексико, насилието на екстремисти в Пакистан, Афганистан и Сомалия, както и нетолерантността в Индия и Филипините допринесоха за продължаващите кръвопролития в медиите", заяви генералният секретар на федерацията Антъни Белангър. „Мислите на МФЖ и 600 000-те членове на свързаните с нея профсъюзи са за всички онези жертви, техните семейства, приятели и всички, които са затворени, подложени на насилие и тормозени както физически, така и онлайн“.

Класацията на доклада по държави за 2020 г. поставя Мексико на челно място в списъка за четвърти път в последните пет години с 14 убийства, следвани от Афганистан (10), Пакистан (9), Индия (8), Филипини (4), Сирия (4), а в Нигерия и Йемен са регистрирани по три убийства. Има и по две убийства в Ирак и Сомалия. В Бангладеш, Камерун, Хондурас, Парагвай, Русия и Швеция е регистрирано по едно убийство.

Докладът също така подчертава ангажимента на Федерацията да продължи кампанията си срещу безнаказаността, като настоява правителствата да изпълнят своите отговорности чрез разследване на убийствата на журналисти, включително чрез приемането на Международна конвенция за защита и сигурност на журналистите от Генерална асамблея на ООН.

За първи път докладът съдържа списък на журналисти, които в момента са в затвора за това, че са отразявали събития. Според данните на федерацията броят на журналистите в затвора възлиза на най-малко 229 към март 2021 г.

"Никоя демокрация, достойна да носи това име, не може да затвори пратениците на свобода на словото. Всеки ден федерацията работи активно на място за незабавно и безусловно освобождаване на колеги, които са несправедливо затворени", добави Антъни Белангър.

Докладът ще бъде официално представен на онлайн пресконференция, която ще се проведе съвместно на 15 март от Международната федерация на журналистите и Борба с безнаказаността, базирана в Брюксел организация, която се бори за край на безнаказаността по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews