Принудиха шефа на британските издатели да даде оставка, отричал расизма в медиите

OFFNews 11 март 2021 в 08:37 6511 0

Снимка БГНЕС

Изпълнителният директор на Дружеството на издателите във Великобритания Иън Мъри подаде оставка след скандал, свързан с негови коментари по повод обвиненията от страна на херцога и херцогинята на Съсекс, че британските медии са расистки.

Дружеството на издателите Society of Editors излезе с остро изявление след интервюто на Опра Уинфри с Хари и Меган, в което се казва, че е неприемливо двойката да обвинява в расизъм пресата, без да има доказателства. В изявлението на Мъри се казваше, че "британските медии не са тесногръди и няма да бъдат отклонени от жизненоважната си роля да търсят отговорност на богатите и силните".

Това обаче предизвика остра реакция от страна на повече от 160 журналисти и редакторите на "Гардиън", "Файненшъл таймс" и "Хъфингтън пост". Те изразиха несъгласие с позицията, непризнаваща свързаните с расизма проблеми. Много от номинираните за журналистически награди, които се раздават всяка година от Дружеството на издателите, пък се отказаха от участие в церемонията заради твърденията, че няма расизъм в медиите.

Иън Мъри заяви, че като изпълнителен директор трябва да поеме вината и да си подаде оставката и го прави, за да може оглавяваната от него институция "да подобри репутацията си". Мъри допълни, че макар и да не е съгласен, че направеното изявление по някакъв начин защитава расизма, той приема, че то е трябвало да бъде по-ясно в осъждането на предубедеността и очевидно не се е харесало. Директорът обаче настоя, че британската преса има "горда история в заклеймяването на расизма".

В ново изявление на Дружеството на издателите се казва, че "има още какво да се направи в медиите, за да се подобри расовото разнообразие и приобщаване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови