Euractiv: Нова тв уволни кореспондента си в Брюксел, Антоанета Николова вече ще работи за нас (обновена)

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2020 в 15:21 5277 1

Нова телевизия е решила да прекрати отношенията си с кореспондента си в Брюксел и Рим Антоанета Николова, съобщи сайтът Euractiv.

Въпреки че не е уведомена официално, тя е научила, че сътрудничеството ѝ с медията е прекратено.

Според Euractiv причината е присъствието ѝ сред групата български журналисти при отразяването на двете посещения на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел (на 2-3 декември и на 5 февруари). Към момента потвърждение на тази версия няма нито от Нова тв, нито от Николова.

(Позицията на Нова телевизия вижте по-долу.)

Euractiv допълва, че българските кореспонденти в Брюксел не са били поканени да отразят нито едно от двете посещения, но въпреки това са направили репортажи.

Именно от второто посещение на Гешев бяха скандалните реплики към журналиста от "Биволъ" Атанас Чобанов. Тогава Антоанета Николова задава на главния прокурор въпрос във връзка с първата публична забрана на български гражданин да влиза в САЩ заради корупция. 

Днес журналистката е трябвало да отразява срещата на върха на ЕС за Нова телевизия. Последно медията излъчи нейна информация от Брюксел на 18 февруари - за подкрепата за България в преговорите за пакета "Мобилност".

"Въпреки всичко Николова ще отрази срещата на върха, като кореспондент на EURACTIV България. Предложение за новото сътрудничество й бе отправено днес и тя го прие без колебание", допълва брюкселското издание.

"Много се радвам на това развитие. Всяко зло за добро”, коментира Николова пред EURACTIV. Тя е работила като дългогодишен кореспондент на Дойче веле, Скай Италия, bTV и Нова телевизия.

От Нова телевизия отрекоха твърденията за уволнението на Николова. В публикуваната на сайта на медията позиция се посочва, че журналистката работи на свободна практика и договор не е прекратяван. За днешната среща на върха в Брюксел медията е предпочела да изпрати ресорен репортер от нюзрума.

Антоанета Николова не е уволнена от Нова Броудкастинг Груп. Като журналист на свободна практика ние работим с нея по стандартния начин – хонорар за всеки излъчен материал, като поредното плащане към фирмата на Антоанета Николова коректно и по график беше извършено тази седмица.

Мениджмънтът на Нова Броудкастинг Груп категорично вярва, че работата на медиите ни с колеги на свободна практика не би трябвало да ограничава и спира възможностите за професионално развитие на ресорните ни журналисти.

Искрено се надяваме на коректно отразяване на фактите и немултиплицирането на откровени лъжи.

През 2014 г. bTV прекрати договора си с Антоанета Николова, а от медията тогава посочиха като причина незадоволителната ѝ работа. Според журналистката обаче поводът е бил репортажът ѝ за провалената среща между премиерите Пламен Орешарски и Матео Ренци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови