БНР сезира Комисията за защита на конкуренцията заради спора с „Музикаутор“

OFFNews 16 януари 2017 в 21:13 6269 1

Българското национално радио е изпратило до Комисията за защита на конкуренцията искане за образуване на производство за установяване на нарушение и налагане на санкция срещу „Музикаутор“ - заради злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

"Сдружението за колективно управление на права прекрати едностранно договора с БНР и забрани в ефира да звучи музика, чиито авторски права се държат от „Музикаутор“. В искането, подадено днес от генералния директор на БНР Александър Велев, се излагат фактите по казуса", обявиха от отдел „Връзки с обществеността“ на медията.

„Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя Българското национално радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. Възползвайки се от по-силната си позиция, „Музикаутор“ едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения само от Българското национално радио, твърдят от ръководството на медията.

Сдружението изисква неколкократно повишаване на заплащаното от Радиото възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка и се възползва от по-силната си позиция, като се опитва да принуди БНР да приеме неизгодни условия, твърди директорът на БНР Александър Велев.

"КЗК вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. „Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР", аргументират се от ръководството на медията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9022

1

Кремъчко

17.01 2017 в 12:47

Значи монополистът се оплаква на КЗК, че някой не му сътрудничи достатъчно активно да запази монополното си положение на радиопазара? Съвсем смешно взе да става!