Асоциацията на журналистите с остра реакция срещу желанието на шефа на КРИБ за цензура в медиите

OFFNews 25 януари 2019 в 13:28 4915 0

Снимка КРИБ

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) реагира остро срещу желанието на директора на най-голямата работодателска организация у нас над медиите да бъде наложена цензура.

Според изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов чужди медии не би трябвало да имат право да разработват теми, свързани с развитието на страната, а “нашите” (вероятно има предвид българските - бел. ред.) медии не би трябвало да тиражират подобни публикации.

Във вторник, по време на представянето на приоритетите на работодателските организации, той заяви:

"Не можем да допуснем всеки проект да се атакува от т.нар. „зелени“, от групи, финансирани от конкуренти отвън или просто от рекетьори, които работят на принципа за това да обжалват, ако не получат финансиране на свои проекти. Не може една месарница да обжалва един конектор, или чужда медия – говоря за "Дойче веле", което дава акъл как да се развива курорта Банско. Лошото е, че наши медии услужливо тиражират тия съвети".

Асоциацията изразява "категорично несъгласие" с изказването на Иванов, в което той "директно призовава за налагане на цензура в медиите".

"Изказването на Иванов е опит за налагане на цензура. На първо място, част от компаниите-членове на организацията са сред големите рекламодатели. Позицията на изпълнителния директор на организацията може да провокира автоцензура, доколкото медиите могат да приемат, че ако цитират уважавана медия като “Дойче веле” това ще доведе до оттегляне на реклама - се казва в позицията на АЕЖ. - Не по-малко важен факт е, че в КРИБ членуват и редица държавни компании, чиито принципали са съответните министерства. Това поставя сериозния въпрос дали изпълнителната власт се асоциира с твърдението на ръководителя на КРИБ.

Ето защо АЕЖ-България настоява компаниите, членове на КРИБ, да заявят ясно дали подкрепят тази позиция. Очакваме недвусмислен отговор от страна на държавните компании, членове на КРИБ, от страна на българския частен бизнес, но и от представителствата на чужди компании в страната. Особено важно е последните да посочат смятат ли, че чуждите медии нямат право да работят по теми, свързани с България.

Очакваме от компаниите, които се показват като социално отговорни работодатели, да проявят същата отговорност, давайки недвусмислен сигнал по отношение на медийната среда. За нас е ясно, че без добра медийна среда няма как България да се превърне в страна с върховенство на закона, позволяващо устойчиво бизнес развитие и еднакви и справедливи правила за всички."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови