АЕЖ за отразяването на убийството в Момчилград: Журналистиката загуби човешкото си лице

OFFNews 23 декември 2017 в 08:23 13202 1

Асоциацията на европейските журналисти в България излезе с позиция по темата с отразяването на трагичния случай с убийството на дете в Момчилград.

Според журналистическата организация се наблюдава грубо погазване на журналистическата етика.

Цялата позиция на АЕЖ по темата:

Асоциацията на европейските журналисти - България изразява силното си притеснение за начина, по който редица български медии отразяват убийството на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград.

През последните няколко дни сме свидетели на грубо погазване на стандартите на журналистическата етика, довело до крещящо нарушаване правата и достойнството както на починалото момиче, така и на нейната майка.

Безотговорното подхвърляне на версии достигна до там, че национален всекидневник обяви майката на момичето за поръчител на убийството му. Тормозът продължи и след освобождаването й от ареста. Тя не беше оставена в мъката си дори след като беше освободена от ареста, а беше преследвана от журналисти до дома й.

Самоцелното изнасяне на детайли от престъплението, което медиите не биха могли да направят без съдействието на полицията и прокуратурата, и комбинирането на тези подробности с недоказани хипотези и предположения е хищнически акт, който цели създаването на сензация и в никакъв случай не е в обществен интерес.

Припомняме на нашите колеги, че като журналисти сме поели ангажимент да не засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови