АЕЖ: МВР призна, че Димитър Кенаров е бит и задържан незаконно

OFFNews 04 октомври 2021 в 11:44 3010 0

Министерството на вътрешните работи призна, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно.

Това става ясно от писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд.

В писмото Рашков съобщава, че през юни тази година е била разпоредена нова вътрешна проверка по случая, която е констатирала "данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“. Отделно от това „с оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер, материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура".

Журналистът беше бит и задържан по време на първото "Велико народно въстание" на 2 септември 2020 г. За случилото се разказа той в социалните мрежи и публикува снимка. "Днес, докато отразявах протестите в София, бях сграбчен от полицията, хвърлен на земята и брутално изритан в главата. Камерата ми бе отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Идентифицирах се като журналист многократно без резултат", написа Кенаров тогава.

Ден след протеста тогавашният главен секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че Кенаров е бил задържан, защото е извършвал закононарушения: "Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършват нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан". В съдебната зала обаче МВР смени версията си и вече твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил "поканен" от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември.

От АЕЖ и Антикорупционния фонд настояват прокуратурата да вземе незабавно отношение във връзка с констатациите от повторната проверка на МВР.

На 6 октомври е поредното заседание по делото срещу ареста на Димитър Кенаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !