'Женските изкуства за щастливо съпружество': Нова постановка на Стефан Иванов в 'Сфумато'

OFFNews 21 октомври 2020 в 12:33 1821 0

Представлението е за срещата между жени от различни поколения и векове, за техните истории, истини и самозаблуди и за дългия път към диалога, разбирането и равнопоставеността между половете, който все още предстои да бъде изминат. Съвременната жена се оглежда в миналото си, за да осмисли и разбере своето настояще.

„Женските изкуства за щастливо съпружество“ на Йона П. Стоянова е любопитен поглед към живота на българската градска жена в периода на Царство България. В този наръчник за успешен брак от миналия век е описано всичко необходимо, за да бъдат нашите прабаби добри съпруги, всеотдайни домакини и грижовни майки в очите на обществеността.

Притеснена от нарастващия брой разводи (само в Русенската епархия те са 132 през 1929 г.), авторката е създала интригуващата творба, която към днешна дата изумява с консервативния прочит на женската роля в българското общество. Някои порядки изглеждат остарели и неприложими, а други – съвсем актуални, но едно е сигурно – книгата въвлича в един увлекателен разказ, предизвикващ размишления и усмивки.

Запитвали ли сте се някога какъв е бил всекидневният живот на нашите прабаби и прадядовци? Как са се забавлявали? Как са общували в България между двете световни войни?

Книгата „Домъ и общество – книга за етикецията въ Царство България“, написана от инж. Лили Янакиева, пренася в свят, изпълнен с галантни дами, за които „по време на танц е некрасиво да се притискат много към кавалера си“, и изтънчени господа, които „трябва да целуват ръка само на госпожите, понеже така изразяват почитта си към омъжената жена“.
Какъв костюм трябва да носи кавалерът, когато е на път, езда, лов или танцова забава? Как е учтиво дамата да държи бинокъла си по време на театрално представление? Тези и много други въпроси намират отговор.

Драматург: Стефан Иванов
Фотограф: Кети Райкова
Фотограф плакат: Кети Райкова
Участват: Василена Винченцо, Миленита

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови