Защо „Червената къща" затваря врати

OFFNews 03 декември 2014 в 16:02 2120 18

Снимка: redhouse-sofia.org

Фондация „Гъливер клиринг хауз“, която управлява Центъра за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“, няма как да плаща годишния наем за сградата от 93 210 лева. Това е причината, заради която едно от най-знаковите културни пространства в София затваря врати.

На 21 октомври 2004 г. Центърът за култура и дебат беше открит след инвестиция на фондация „Гъливер клиринг хауз” от 746 000 лева в реконструкцията, ремонта и оборудването на сградата.

През 2011 година десетгодишният договор за ползването на сградата изтича и през 2012 г. Министерство на културата обявява търг за наемане на сградата на пазарни цени, съпоставими с цените за ползването на имот за комерсиални нужди.

Явихме се на този търг и го спечелихме. Така от януари 2013 година фондацията заплаща на Министерство на културата годишен наем в размер на 79,663.68 лева. С наема, дължим към частния съсобственик на сградата, годишният наем за сградата достига 93,210 лева, обясниха от ръководството на Червената къща.

Две години по-късно, не сме в състояние да заплащаме този наем. Едва ли има нестопанска организация в България, която може да си позволи такъв наем при дейност, сходна с нашата. Малко са и донорските организации, които биха счели за правилно да покриват подобен разход, като така индиректно финансират Министерството на културата. Ние искаме Червената къща да продължи да работи. Просто на този етап това е невъзможно, ако държавата не ни протегне ръка, посочват още от ръководството на Центъра за култура и дебат.

За последните 10 години в културното пространство в сърцето на София са представени 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции.

Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимоти Снайдър, Георги Господинов, Галина Борисова, Неда Соколовска са сред 2 800-те имена на хора, участвали на живо в събития на Червената къща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!