Започна конкурс за паметник на Рейгън в Южния парк

ОFFNews 30 март 2016 в 19:12 7830 43

Роналд Рейгън.

В София ще има паметник на бившия американски президент Роналд Рейгън, който ще се намира в южния парк, става ясно от съобщение в сайта на Съюза на българските художници, цитирано от "Дневник".

Там пише, че е започнат конкурс за бюст-паметника, обявен от инициативен комитет. Процедурата се провежда от 1 февруари до 15 април 2016 г., като победителят ще бъде избран на 22 април.

Той се очаква да е висок 3 метра, а самият бюст ще е от бронз и ще е 90 см висок.

Председателят на комисията по култура в Столичната община Малина Едрева обаче коментира пред "Дневник", че в СО изобщо не е постъпвало предложение за подобен монумент. А без разрешение на съвета - паметник не може да има.

Председателят на инициативния комитет Константин Арабаджиев обеща, че всички документи ще бъдат подадени, както изисква законът, като припомни, че още през 2011 г. е била именувана алея в Южния парк на името на 40-ия американски президент, когато са се чествали 100 години от рождението му.

Роналд Уилсън Рейгън е роден на 6 февруари 1911 г. По професия е бил актьор, но после става губернатор на Калифорния през 1967 г. През 1981 г печели президентските избори. Той идва начело на Белия дом в тежък период за Съединените американски щати, когато страната е в рецесия.

Администрацията му предприема серия от мерки, чиято цел е да стимулират производството и да увеличат доходите на американците. Рейгън обявява Съветския съюз за империя на злото и предрича падането на комунизма, което става в края на втория му мандат. Умира на 5 юни 2004 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!