Quantcast

Всичко, което правиш "За теб", за да извикаш, че си жив

ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 15:19 3223 0

Снимка НДК

Снимка от спектакъла.

Повече от десет минути публиката в театър "Азарян" аплодира разтърсващото сетивата и ума изпълнение на Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов в спектакъла „За теб”.

За първи път представлението по текст на драматурга Яна Борисова с режисьор Петър Кауков се игра в новия театър в НДК и в продължение на час и половина преведе зрителите през цялата палитра от емоции, умело въплътени в думите на актьорите, за да ги накара да се запитат: „А аз какво бих искал да направя, за да усетя, че съм жив?” Или дори – на какво съм готов, за да се изсмея в лицето на бруталната реалност, да разпъна границите ѝ и да ги надскоча, да напусна себе си такъв, какъвто съм, и да се върна към това, което искам да бъда". 

„За теб” е история, вдъхновена от истинския живот, написана специално за двамата актьори, в която дори полетът с инвалидна количка на претърпелия инсулт Христо Мутафчиев е възможен. И въпреки че казва, че реалността не може да се огъва и е такава, каквато е, постановката подрежда в пъзел от думи и преживявания тайните ни страхове, изкарва ги наяве в светлината на театралната сцена, и ги пренарежда в това, което наричаме търсене на себе си. Търсене, в което намираме смисъла на живота и сбъдваме мечтите си.

Аскетичният декор и сценографията на Никола Тороманов допълнително подсилват търсеното внушение, че всичко, което ни се случва, се случва първо в ума ни. И ако там мечтите са възможни, то те вече са реалност. И някъде там, между реалността и фантазията, е скрита и любовта – към едно и също момиче, което и двамата братя Емил и Виктор са изгубили. За да намерят обратно пътя към другия. И към себе си.

„За теб” има номинация за "Икар" 2015 на САБ за драматургичен текст и номинация за "Аскеер" 2015 за съвременна българска драматургия.

Следващото представление е на 21 декември, отново в театър "Азарян". Билети може да закупите от Билетен център-НДК на цени от 10 и 15 лева и на касата на театъра.